Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Elin Persson, f d elev på Internationella Gymnasiet i Uppsala

Elin Persson

- Idag har jag en halv termin kvar på språkvetarprogrammet. Just nu läser jag Freds- och konfliktkunskap som är mitt biområde. Kursen går på distans så jag pluggar mest hemifrån. Parallellt med studierna arbetar jag som konståkningstränare i Uppsala. Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att studera och att lära mig. Att jag skulle hålla på mycket med språk är väl något som har blivit mer självklart allt eftersom. Smak för freds- och konfliktkunskap fick jag nog tack vare att vi fick en inblick i ämnet på gymnasiet.

Vad har du gjort sedan du slutade gymnasiet?

När jag slutade gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag ville göra, bara att jag ville fortsätta studera till hösten. Eftersom jag alltid tyckt att språk varit väldigt roligt bestämde jag mig för att läsa Franska A i Uppsala. Jag och en kompis planerade samtidigt att åka till Frankrike våren därpå. Vi hittade en lägenhet för fyra månader i Paris och anmälde oss till en språkskola. Den resan är helt klart bland det bästa jag har gjort. Vi lärde oss jättemycket. I skolan träffade jag dessutom en kille från Schweiz och nu har vi varit tillsammans i snart tre år. Även om vi båda talar bra engelska blev franska vårt vardagliga språk. Som alla säger öppnar språkkunskaper upp för mängder av möjligheter!

Sedan dess har jag läst en översiktskurs i juridik i Uppsala (alltid bra att ha!), Franska B i Nice genom Mälardalens högskola, och börjat på Språkvetarprogrammet.

Vad gör du idag?

Idag har jag en halv termin kvar på språkvetarprogrammet. Just nu läser jag Freds- och konfliktkunskap som är mitt biområde. Kursen går på distans så jag pluggar mest hemifrån. Parallellt med studierna arbetar jag som konståkningstränare i Uppsala.

Vad minns du bäst från tiden på IGU?

Redan i högstadiet var jag väldigt intresserad av språk, framförallt franska, och därför passade IGU mig perfekt. Förutom alla kompisar och bra lärare jag hade på IGU minns jag så klart den häftiga resan vi gjorde till New York och den spännande men långa vägen upp för Kebnekaise.

Har du någon förebild?

Jag tror inte att jag har någon direkt förebild. Min farfar jobbade visserligen för FN men det har jag inte insett förrän långt senare.

Vad har du för framtidsplaner?

Vad som händer efter språkvetarprogrammet vet jag inte. Troligtvis kommer jag att fortsätta studera några år till. Helst skulle jag vilja kombinera mina intressen för juridik, internationella relationer och språk. Kanske blir det internationella relationer i Genève eller affärsjuridik med fransk inriktning i Linköping. Genève är en väldigt intressant stad i och att många internationella organisationer, företag och dessutom FN är stationerade där.

/Intervjuad i december 2013