Du är här:
Dela med dig av din läsning

Publicerad: 2019-02-11 12:22

Under ledning av Helena Spännar erbjuds våra elever på Språkintroduktionsprogrammet att delta i Shared Reading - ett av Folkuniversitetet lett integrationsprojekt.

Att läsa och diskutera en text tillsammans med andra är alltid givande. Och att dela på själva läsupplevelsen  i stunden är att gå ett steg längre.

Varje fredag träffas en grupp elever tillsammans med Helena. Den som vill, får prova på att läsa högt för de andra. Texterna är varierande. Man läser och diskuterar allt från noveller, låttexter och dikter.

Mycket forskning har visat på att läsning inte bara utvecklar språket, utan läsning och lyssning minskar på stress, och det har också visat sig att läsning påverkar oss människor till att bli mer empatiska.

Om vi kan ha svårt att prata om oss själva, att utelämna oss själva och tala om hur vi mår och upplever vår värld och livet, så kan vi faktiskt kringgå detta problem genom att prata om saker som berör oss via en text vi läst. Fiktiva personer i skönlitterära texter talar till oss, och om oss och andra på ett öppet, ärligt och på ett många gånger förlösande sätt.