Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Vad säger branschen om behovet av VA-projektörer

Vad säger branschen om behovet av VA-projektörer

Behovet är stort för utbildad arbetskraft inom VA-sektorn. Här är röster från fyra av ledningsgruppens medlemsföretag.

Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och dricksvattenförsörjning är en viktig förutsättning för att samhället ska fungera. För att möta de utmaningarna som framtiden ställer VA-branschen inför måste man säkra tillgång till personalkompetens med en relevant utbildning.

Stina Welander, Sweco Västerås, säger att de haft väldigt svårt att hitta personal med rätt kompetens och har fått ta in konsulter för att klara sina uppdrag. "Vi skulle gärna ha egna VA-projektörer, men marknaden ser ut som den gör. Vi har lagt ut annonser, men inte hittat den vi söker, och behoven kommer inte att minska. Om någon skulle fråga mig om vad de skulle utbilda sig till, är det inom detta yrkesområden. Den personen kommer garanterat att få jobb.

Anette Seger, Ramböll Sverige bedömer att "Ramböll i Mälardalen behöver utöka med 50 VA-projektörer under de närmaste 3 åren, en kombination av YH-are och civil/högskoleingenjörer, och i dagsläget har vi en omsättning på 12% som också måste fyllas."

Birgitta olofsson, Vice vd och teknisk direktör på Tyréns har arbetat drygt 30 år inom konsultbranschen med inriktning vatten, miljö- och infrastruktur. Hon har under många år arbetet med strategisk verksamhetsutveckling och är seriöst orolig för den framtida kompetens inom yrket. "50 och 60-talisterna går snart i pension, men 70- och 80-talisterna räcker inte till för att täcka upp för dem."

VA-projektör, Västerås

Toggle module

VA-projektör - din nya karriär

Toggle module