Umeå Senioruniversitet, UMSE, inledde vårterminens månadsföreläsningar med att uppmärksamma Ryska revolutionen, som fyllde 100 år i fjol.
Historikern, Jacob Stridsman, Umeå universitet, berättade entusiastiskt och inspirerande om den genomgripande förändringen av det ryska samhället, som revolutionen skapade. En fullsatt aula på Folkuniversitetet, där extrastolar fick sättas in, vittnade om det stora historieintresset bland Umeås seniorer.
På 55 minuter hann Jacob Stridsman fängsla den fullsatta aulan med bland annat spännande berättelser om Ryska revolutionens två steg – Februarirevolutionen i mars 1917 och Oktoberrevolutionen i november 1917 – liksom om inbördeskriget 1918-21 mellan bolsjeviker, de röda, och kontrarevolutionärer, de vita.
De underliga datumangivelserna på februarirevolutionen och oktoberrevolutionen beror på att Ryssland fram till 1918 använde sig av den julianska kalendern, till skillnad från den gregorianska kalendern som används i dag.
Vid tiden för den ryska revolutionen var befolkningen i Ryssland trött på tsarregimens förtryck, krig, umbäranden och den fattigdom som påtvingats dem. Under Februarirevolutionen förenade sig arbetarna med soldaterna och störtade tsarregimen i S:t Petersburg.
Revolutionen i oktober resulterade i att det kommunistiska bolsjevikpartiet blev styrande parti, med Lenin och Trotskij i spetsen. I samband med den förvirrade situationen som uppstått under den provisoriska regeringens ledning, började nu bolsjevikerna att propagera för fred, bröd och jord till bönderna. Det dröjde därefter inte länge förrän de kunde ta makten genom en statskupp.
Under inbördeskriget stöddes kontrarevolutionärerna av konservativa partier i Ryssland och av flera europeiska länder, däribland Storbritannien och Frankrike, som fruktade att revolutionen skulle sprida sig till deras länder om den inte stoppades i Ryssland. Striderna pågick i drygt tre år och slutade med att bolsjevikernas röda armé segrade. Konflikten blev oerhört kostsam för det ryska folket. Enligt beräkningar miste upp till 20 miljoner människor livet i inbördeskriget och i hungersnöd, sjukdomar och epidemier som följde i dess spår.
År 1922, när inbördeskriget var över, utropades Sovjetunionen. Landet skulle fortsättningsvis styras av kommunistpartiet. Lenin blev därmed Sovjetunionens förste ledare.