Sök Meny
Utbildning inom Svenska som andra språk på grundnivå

Svenska som andra språk - grund

SVA-grund består av4 nationella delkurser. I ämnet svenska som andraspråk utvecklar du din förmåga att tala, lyssna, läsa och skriva. Det blir ett redskap för tänkande, lärande och kommunikation.

Nationell delkurs 1  - 100 poäng

Kurskod GRNSVAA
Du ska kunna skriva texter som är anpassade efter situation och mottagare. Till dina texter ska du kunna samla information och sammanfatta den information du hittat. Du ska samtala om enkla ämnen, samt hålla ett muntligt föredrag. 

Nationell delkurs 2  - 200 poäng
Kurskod GRNSVAB
Du ska kunna läsa och samtala om innehåll, budskap och dina åsikter om texterna. Du ska kunna skriva olika slags texter och kombinera med exempelvis en bild eller film för att få ett tydligare budskap. Till dina texter ska du kunna samla information och visa vad som är dina åsikter och vad som är annan information. Du ska samtala om ämnen, samt hålla ett muntligt föredrag.

Nationell delkurs 3 - 200 poäng
Kurskod GRNSVAC
Du ska kunna läsa och samtala om innehåll, budskap och dina åsikter om texterna. De texter du läser ska du även kunna sammanfatta. Du ska kunna skriva olika slags texter som är anpassade till mottagare och syfte. Du ska kunna skriva olika slags texter och kombinera med exempelvis en bild eller film för att få ett tydligare budskap. Till dina texter ska du kunna samla information och visa vad som är dina åsikter och vad som är annan information. Du ska kunna bearbeta dina texter utifrån respons, samt ge omdömen om andras texter. Du ska samtala om olika ämnen, samt hålla ett muntligt föredrag.

Nationell delkurs 4 - 200 poäng
Kurskod GRNSVAD
Du ska kunna läsa och samtala om innehåll, budskap och dina åsikter om texterna, samt kunna tolka texternas innehåll och budskap. De texter du läser ska du även kunna sammanfatta. Du ska kunna skriva olika slags texter som är anpassade till mottagare och syfte. Till dina texter ska du kunna samla information och visa vad som är dina åsikter och vad som är annan information. I dina texter ska du kunna citera. Med hjälp av respons ska du kunna förbättra dina texter, samt ge omdömen om andras texter. Du ska samtala om ämnen, samt hålla ett muntligt föredrag, detta ska vara anpassat till mottagare och syfte. I den här avslutande kursen ska du även ha kunskap om språkhistoria och närliggande språk. Du ska även kunna jämföra svenska med ett annat språk. 
Denna avslutande delkurs ger dig ett betyg i Grundläggande svenska som andraspråk och som förbereder dig inför Svenska som andraspråk 1 (gymnasienivå)

 

Lokal

Gasverksgatan 15, 3 v.  i Helsingborg

Har du frågor?

Kontakta
042-385610
annika.hegedus@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Ansökan

Du ansöker till vuxenutbildningen via Webbansökan.  Det är kommunen som avgör om du är behörig att läsa på komvux.