Du är här:
Intervju med Jens Erik Larsen

”Här får jag fördjupa mig i det jag gillar mest.”

Jens Erik Larsen har alltid gillat att arbeta med trä och redan som liten snickrade han tillsammans med sin pappa på lantstället utanför Köpenhamn. Under en snickarutbildning i Roskilde tog intresset för att bygga gitarrer överhanden och han hittade till Musikinstrumentakademien. Hösten 2015 började han på utbildningen och bygger nu gitarrer på heltid.

Berätta lite kort om dig själv.
− Jag heter Jens Erik Larsen och jag är från Danmark. Intresset för att snickra och bygga saker har alltid funnits där. Som tonåring byggde jag om min första elgitarr och sedan dess har intresset bara växt.

− Efter gymnasiet reste jag runt under ett år och i Indien såg jag mycket trähantverk. Speciellt fascinerande var det att titta på de som byggde de indiska tabla trummorna. När jag kom hem från min resa så började jag på en snickarutbildning. Intill min lägenhet fanns det en gitarrbyggarverkstad och där fick jag chansen att bygga en egen archtopgitarr. Jag var i skolan på dagarna och på kvällarna byggde jag på min gitarr. Året efter var den äntligen klar.

Varför valde du att söka till Musikinstrumentakademien?
− När gitarren var klar ville jag bara bygga gitarrer, så jag hoppade av snickarutbildningen för att hitta något som var mer rätt för mig. Jag fick tips om att söka till Musikinstrumentakademien så det gjorde jag.

Berätta lite om vad du gör på utbildningen.
− Vi jobbar med våra olika gitarrer under vägledning av våra superroliga lärare. Sedan har vi kurser inom ämnen som musikhistoria och musikteori, kamerakunskap, träkunskap och hur man städar i verkstaden. Dagarna delas mellan praktiska och teoretiska kunskaper och här får jag verkligen fördjupa mig i det jag gillar mest, formgivning av trä.

Vad är roligast med det du gör?
− Jag gillar verkligen hela byggprocessen. Både planeringen innan jag sätter igång och alla moment på vägen mot en färdig gitarr. Men också känslan av träet och hur olika sorters trä är bra för olika saker och varför det är så.

Har du några tips till den som funderar på att söka till utbildningen?
− Det är bara att söka! Särskilt om du spelar gitarr, eller något liknande stränginstrument, och gillar att använda händerna. Då kommer du inte att bli besviken.

Vad har du för framtidsplaner?
− Efter utbildningen kommer jag nog att flytta tillbaka till Danmark och vill gärna öppna en verkstad där. Jag är inte så bra på att vara ensam så helst ska det vara en verkstad som jag kan dela med andra. Det behöver inte nödvändigtvis vara gitarrbyggare utan det kan vara andra typer av hantverkare som man kan utbyta erfarenheter med.

− Jag vill också ut och resa igen. Då blir det nog snarare en studieresa för att lära mig hur man bygger gitarrer i andra delar av världen.

Intervjuer

Viktiga datum och tider