Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Vår utbildning - Allmän kurs
Du är här:

Vår utbildning - Allmän kurs

På Allmän kurs läser du färdigt gymnasiet. Detta är folkhögskolans motsvarighet till gymnasieskolans treåriga program och ett komplement till Komvux.

Vem kan söka till Allmän kurs?

Du som saknar fullständig gymnasieutbildning men har godkänt betyg i grundskolans matematik, engelska och svenska. Vi vill att du har fyllt 18 år när kursen börjar. Vi har extrahjälp i samtliga ämnen som erbjuds på Allmän kurs.

Om kursen

Vi erbjuder samma kurser som den vanliga gymnasieutbildningen, kurser som ger högskolebehörighet, men undervisningen sker på ett annat sätt. Vi arbetar efter folkbildningspedagogiken, där fokus ligger på att lära tillsammans och av varandra. Undervisningen är lärarledd och sker i mindre grupper för att läraren ska ha nära kontakt med dig som deltagare.

Vi kombinerar tematiskt undervisning med ämnesmässigt indelad undervisning. Att läsa tematiskt innebär att vi utifrån ett tema väver in de olika huvudämnena i undervisningen. Skolarbetet präglas av vår kreativa profil och att arbeta i grupp. Exempelvis kan en uppgift lösas med digital storytelling eller genom att spela in in en podd?

Vilken behörighet ger Allmän kurs?

Allmän kurs motsvarar en treårig gymnasieutbildning och ger en grundläggande behörighet (högskolebehörighet). Grundläggande behörighet är ett krav på att den sökande ska ha vissa förkunskaper vid ansökan till högre utbildning. Alla utbildningar på universitets- och högskolenivå kräver grundläggande behörighet. De kan utöver det också kräva särskild behörighet, vilket är specifika kurser som behövs för att bli antagen till en utbildning. För att få en grundläggande behörighet krävs att du har klarat av följande tio kurser:

  • Svenska 1,2 & 3
  • Engelska 5 & 6
  • Matematik 1a/b/c
  • Samhällskunskap 1a1*
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Ett exempel på särskild behörighet är att den sökande ska ha läst kursen matematik 2a/b/c eller samhällskunskap 1b. Södra Folkhögskolan i Helsingborg erbjuder deltagarna möjligheten att läsa in fler kurser utöver de tio som ingår i Allmän kurs.

Du kan hos oss även bli behörig till yrkeshögskolan (YH). YH-utbildningar kan också ha krav på särskild behörighet.

Intyg som ges efter avklarad Allmän kurs på folkhögskola

När du läst färdigt Allmän kurs kan du få högskolebehörighet, förutsatt att du har läst de kurser som krävs för att söka till universitet och högskolor. Med ditt behörighetsintyg hamnar du i en kvot/urvalsgrupp för de som studerat vid folkhögskola. En kvot/urvalsgrupp är en grupp sökande som konkurrerar om utbildningsplatser. Folkhögskolans kvot/urvalsgrupp benämns som folkhögskolegruppen eller BF. 

Saknar du något ämne, eller alla ämnen, från gymnasieskolan? Beroende på vad du tidigare har läst på gymnasienivå kompletterar du de kurser du saknar för att få en grundläggande behörighet. Behörigheten från folkhögskolan intygas med ”Intyg för behörighet till högskolestudier och yrkeshögskolestudier”.

Kursens längd

1 till 3 år beroende på förkunskaper. Du måste ha intyg som styrker dina avklarade kurser om din studietid ska beräknas ta mindre än tre år.

Kostnad

Vi tillhandahåller allt studiematerial och lokalerna är utrustade med elevdatorer.

Tider och studietakt

  • Kursen är på heltid. Ramtiden för undervisningen är varje dag mellan 09:00 - 15:00.
  • Obligatorisk närvaro alla dagar.
  • Kursen startade hösten 2018 den 24 september och pågår till den 5 juni 2019.

Internat

Nej.

Service

I lokalerna finns tillgång till mindre kök med mikrovågsugnar och kylskåp. Med vårt läge i centrum har man nära till matställen och affärer. Du har också tillgång skolhälsovård (skolsköterska och kurator) och SYV. Vi har extrahjälp i svenska för de deltagare som behöver.

Studiestöd från CSN

Utbildningen är CSN-berättigad.

*1a1 kurser innebär att det är en 50 poängs kurs (en halv kurs). Samhällskunskap 1b motsvarar 100p (en hel kurs: 1a1 + 1a2 = 1b).Om du har frågor

Kontakta Arnela Lozic 0721-41 29 54 eller på maila arnela.lozic@folkuniversitetet.se

Toggle module
Toggle module
Folkhögskola.nu

Hitta till oss

Toggle module