Du är här:
Otto Lindblad-stipendium till Karin Blom

Sopranen Karin Blom, studerande på Vadstena Sång- och Pianoakademi, har tilldelats det nyinstiftade Otto Lindbladsstipendiet. Stort grattis!

Pressmeddelande 30 Januari 2018

Premiär för Otto Lindbladstipendiet - Sopranen Karin Blom är 2019 års stipendiat.

Karin Blom är 22 år och sistaårselev vid Vadstena Sång och Pianoakademi och tilldelas 2019 års Otto Lindbladstipendium.

Stiftelsen Mellby Gårds ägare, finansmannen Rune Andersson, bosatt på Mellby Gård i Skåne, donerar 300 000 kronor till det nya priset, som fått namnet Otto Lindbladstipendiet efter kompositören Otto Lindblad, som var kantor i Norra Mellby under mitten av 1800-talet. Lindblad grundade Lunds Studentsångförening 1831 och komponerade bland annat Kungssången till Oscar I:s trontillträde 1844.

Tillsammans med Lunds Studentsångförening, Otto Lindbladkören i Norra Mellby och Sösdala Hembygds- och Fornminnesförening instiftas därmed ett nytt, stort svenskt musikstipendium. Målet med stipendiet är att uppmärksamma lovande, unga sångare bosatta i Sverige som har sikte på en internationell karriär.

Stipendiesumman, som uppgår till 50 000 kronor, ska delas ut vartannat år med början 2019 och under tolv år framöver. Utdelningen görs i samband med en konsert med stipendiaten och Lunds Studentsångare, i Norra Mellby kyrka i Skåne den 17 mars klockan 12.30.

Anna-Carin Strand, utbildningsledare och pedagog vid Vadstena Sång och Pianoakademi:

‒ Jag är oerhört glad och stolt över att Karin Blom tilldelats stipendiet. Karin är en mycket god representant för Vadstena Sång och Pianoakademi och genom sitt hårda arbete, sin noggrannhet, sin nyfikenhet och sin ödmjuka inställning till musiken, sig själv och andra ser jag med stor förväntan och glädje fram emot att få följa Karins fortsatta utveckling.

Bengt Hall, tidigare chef för Malmö Opera och Kungliga Operan, som också sitter som ordförande i Birgit Nilssons Stipendiefond:

‒ Det nya Otto Lindbladstipendiet är ett oerhört glädjande och angeläget initiativ, som fyller en mycket viktig funktion, nämligen att uppmärksamma och underlätta en fortsatt karriär för yngre talangfulla sångbegåvningarna i vårt land.

Otto Lindbladstipendiaten år 2019 Karin Blom:

‒ Jag är otroligt glad över att tilldelas stipendiet, som hjälper mig i mina fortsatta studier. Mitt mål är att studera sång vid musikhögskola, helst i Österrike eller Tyskland, för att kunna fortsätta att utvecklas. I framtiden vill jag sjunga opera och romanser och hoppas också få verka på de stora scenerna ute i världen.

Fakta om Otto Lindbladstipendiaten år 2019, Karin Blom

• Född 1996 i Stockholm
  • Elev vid Adolf Fredriks musikklasser 2006-2012
  • Korist i Adolf Fredriks flickkör 2009-2012
  • Elev vid Södra Latins gymnasiums yrkesmusikerlinje 2012-2015
  • Elev vid Birkagårdens folkhögskola 2016-2017
  • Elev vid Vadstena Sång och Pianoakademi 2017-2019
  • Har också sjungit i Adolf Fredriks kyrkas kammarkör och Mikaeli kammarkör.
  • Otto Lindbladstipendiat år 2019

Frågor besvaras av följande kontaktpersoner:

Bengt Hall 070-555 84 80, tidigare chef för Malmö Opera, Kungliga Operan och bland annat ordförande för Birgit Nilsson Stipendiet.

Anna-Carin Strand 073-372 14 85, utbildningsledare och pedagog på Vadstena Sång och Pianoakademi

Karl-Erik Olsson 072-067 75 17, Sösdala Hembygds och fornminnesförenings ordförande

Michael Wallenberg 072-961 9775, Otto Lindbladstipendiet

Toggle module