Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Utbildningen på Skara skolscen
Du är här:

Utbildningen

Skara Skolscen är en teaterutbildning på tre terminer á 20 veckor, 60 veckor totalt som avslutas med en slutproduktion.En arbetsdag vid skolan omfattar vissa dagar tiden kl. 8.30 till 21.00.

Det unika med Skara skolscen jämfört med andra yrkesförberedande skådespelarutbildningar är all enskild undervisning. Vi har mycket enskild undervisning i sång, tal och rörelse. Även i scenframställning arbetar man ibland två eller tre stycken. Varje elev får mycket egen lärartid. Vi lägger stor vikt vid att möta och se varje enskild elev och dess unika utvecklingsmöjligheter.

Skolan är också liten. Det är 12 elever i varje klass och det går två klasser samtidigt. Man har alltså stor chans att påverka och att synas. 

Skolan har kontakt med yrkeslivet genom gästpedagoger, workshops och även en skolresa görs sista terminen till en större stad. då besöker vi teatrar, teaterhögskolor, träffar professionella skådespelare och ser scenföreställningar. Även om skolan ligger i Skara är vi up to date med det som ligger i tiden. Vi har samarbete med regissörer och dramatiker som är aktuella just nu. Senast kom Paula Stenström Öhman som skrivit Jag tror på dig Anita och tittade på vår slutproduktion. 

Skara skolscen är en konst- och kulturutbildning

Konst- och kulturutbildningar är en ny eftergymnasial utbildningsform i Sverige. (läs mer här: MYH - Konst--och-kulturutbildningar/)

Utbildningarna ska förbereda för vidare studier på konstnärliga högskolor (som scenskolor och andra teaterutbildningar) och leda till ett yrke inom det konstnärliga eller kulturella området eller bidra till att bevara eller utveckla kulturarvet. 

 

Fram till vårteminen det år du fyller 20 år så kan du välja att ansöka om studiemedel med bidrag och studielån, eller studiehjälpens bidrag. Du kan inte få båda studiestöden samtidigt. Läs mer här om du är under 20 år.

Eleverna har rätt att söka studiemedel från CSN. Du har även möjlighet att söka ett merkostnadslån hos CSN för undervisningsavgiften. Det studiemedel & lån du söker faller under gymnasienivå och kategorin A3. 

Man är berättigad till 80 veckor studietid av förberedande yrkeshögskoleutbildningar eller eftergymnasiala utbildningar under kategorin A3. Tänk på att om du har läst på en utbildning som faller under denna kategori innan kan din kvot vara dragen. Var noga med att undersöka på Mina Sidor hos CSN. 

Ansöker & läser om studiemedel gör du på CSN - Konst & kulturutbildningar. 

Har du ytterligare frågor om studiemedel kan du kontakta CSN direkt på telefon 0771-276000.

 

Följande kurser ingår i utbildningen:

I skolans verksamhet ingår även offentliga föreställningar och publikmöten av mångahanda slag, alltifrån lyrikstunder på biblioteket till uppsökande barnteaterverksamhet. Givetvis integreras samtliga teknikämnen i scenframställningsarbetet. 

Utbildningen

Toggle module

Relaterad information

Toggle module

Kursplan (PDF)

Terminsindelning (PDF)