Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Smedjan

Om skolan

Vår charmiga smedja ligger i ett eget enplansträhus med anor från 1600-talet. Byggnaden vätter mot den lummiga "Spökparken" på Drottninggatan 116 A.

Vi kan erbjuda en välutrustad silversmedjesverkstad bestående av två arbetsrum för bänkarbete, där varje elev har en egen plats med tillgång till lödutrustning. Vidare har vi ett gemensamt rum för materialförflyttningar och formning av metall. Denna yta är utrustad med en stor variation av smidesjärn samt fyra stora lödplatser och syrabad med utsug. Kort sagt - här finns allt för att din skaparlust och kreativitet ska få utrymme!

I tvärs över parken från smedjan finns Folkuniversitetets hus på Kungstensgatan 45. Här hittar du vår kaffebar med kaffe, te, juicer, smörgåsar, fikabröd med mera. En trappa ner finns en lunchmatsal , där du kan välja mellan två rätter per dag.  Vill du hellre ta med egen mat kan du värma din måltid i elevköket.

Ett år på Silversmide & Smyckesdesign

Du kommer under året att arbeta med silversmide, formgivning, smyckekonst, stenfattning, metallgjutning och mycket mer. Du får lära dig att driva projekt på olika teman och i olika tekniker från idé till färdig presentation. Uppgifterna är varierande med fokus på hantverksmässiga tekniker inom silver- och guldsmide såväl som den skapande processen.

Det praktiska arbetet i smedjan, skulptursalen och teckningsateljén varvas med teoretiska kurser i designhistoria och studiebesök på gallerier och i verkstäder. Individuell handledning liksom presentationer och diskussioner i klassen efter avslutade uppgifter hjälper dig att reflektera över ditt arbete och utvecklas vidare. Vårterminen avslutas med ett eget avancerat arbete och en grupputställning.

Efter utbildningen

Många tidigare studerande har efter Silversmide & Smyckesdesign vidareutbildat sig på högskola, öppnat en egen verksamhet eller blivit lärling till etablerade smeder.

Utbildningen Silversmide & Smyckesdesign förbereder dig inför studier på högskola. Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.


Tillhör Folkuniversitetetet

Förutom ett stort utbud av kurser inom det kreativa och konstnärliga området, driver Folkuniversitetet även nio estetiska skolor - bland dessa Silversmide & Smyckesdesign. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från politiska, religiösa, kommersiella och fackliga intressen.

Viktiga datum och tider

Toggle module

Är du intresserad av att lämna in en sen ansökan så är du varmt välkommen!

Utbildningen pågår: HT19-VT20
Startdatum: 2/9 2019
Schemalagd tid i verkstad/ateljé: må, ti & to.
Eget arbete/studietid: on & fre.

Vad kan du göra efter utbildningen?

Toggle module

Studenter har gått vidare till följande utbildningar:
Konstfack - ädellab
Steneby
Köpenhamns tekniska skola
Hantverkslärling
Hantverksakademin Yh

Instagram

Toggle module

Följ oss

Toggle module

Facebook

Silversmide & Smyckesdesign

Samarbetspartner

Toggle module

logo silververket