Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Utbildningen

Utbildningen

Silversmide Smyckesdesign är en ettårig högskoleförberedande heltidsutbildning som berättigar till studiemedel.

Ett år på Silversmide & Smyckesdesign

Du kommer under året att arbeta med silversmide, formgivning, smyckekonst, stenfattning, metallgjutning och mycket mer. Utbildningen är främst uppbyggd kring praktiska uppgifter där du får lära dig att driva ett givet projekt från idé till presentation. I projekten möter du olika tekniska och gestaltningsmässiga utmaningar som blir alltmer avancerade under utbildningens gång. Uppgifterna är varierande med fokus på hantverksmässiga tekniker inom silver- och guldsmide såväl som den konstnärliga processen. Individuell handledning liksom presentationer och diskussioner i klassen efter avslutade uppgifter hjälper dig att reflektera över ditt arbete och utvecklas vidare.

Utöver hantverkstekniker och konstnärlig arbetsprocess ingår studier i färg och form, materialkunskap samt silversmides- och designhistoria. Det praktiska arbetet i smedjan, skulptursalen och teckningsateljén varvas med teoretiska föreläsningar och genomgångar och med studiebesök på gallerier och i verkstäder.

Under utbildningen dokumenterar du ditt arbete och sammanställer en portfolio, som utgör ett underlag för diskussioner och utvecklingsplanering under utbildningen och som kan användas om du söker vidare till högskola.

Vårterminen avslutas med ett eget avancerat arbete och en slututställning.

Observera! Den lärarledda undervisningen i ateljén/smedjan är förlagd måndag - onsdag. Torsdag och fredag arbetar du hemma med olika uppgifter.

Tips inför dina studier hos oss!
En kurs i silversmide är meriterande när du ansöker till utbildningen Silversmide & Smyckesdesign. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa möjliga sätt bör du ha arbetat med silversmide i någon form eller på annat sätt har skaffat dig erfarenhet. 
Vi rekommenderar en kurs i silversmide (se till exempel Folkuniversitetets kursutbud), innan du börjar vår heltidsutbildning. 

Viktig information 
Om du är gravid så rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning så används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet (vi har utsug vid varje arbetsplats för detta men kan inte lämna några garantier).

  • Ansökningsperioden startar den 15 januari och pågår till den 27 maj 2019. Välkommen med din ansökan!

    Till ansökan

    Ansökningsperioden startar den 15 januari och pågår till den 27 maj 2019. Välkommen med din ansökan!

Viktiga datum och tider

Toggle module

Utbildningen pågår: HT19-VT20
Sista ansökningsdag: 27/5 2019
Startdatum: 2/9 2019
Schemalagd tid i verkstad/ateljé: mån-ons.
Eget arbete/studietid: tor-fre.

Läsåret 2018/19:
Utbildningen pågår till 7/6 2019.

Film

Toggle module

Fler Konst- och kulturutbildningar

Toggle module

Bultar ditt hjärta av skaparvilja? Vi har 18 heltidsutbildningar inom konst och kultur för dig som vill ta din kreativitet på allvar.

Läs mer

Kortare kurser på deltid

Toggle module

För dig som vill gå under kortare tid och med mindre omfattning så har Folkuniversitetet konstkurser på deltid och kvällar.

Läs mer