"Konstskolan banade vägen till drömutbildningen."

Senast ändrad

För snart ett år sedan gick Louise Samuelsson ut Konstnärlig grundutbildning på Konstskolan i Stockholm. Nu befinner hon sig på andra sidan jordklotet, där hon snart påbörjar kandidatutbildningen i fri konst på RMIT i Melbourne. En av de bästa konsthögskolorna i världen.

Louise Samuelsson

Merparten av verken hon ansökte med, skapade hon under året på Konstskolan.  
– Jag hade nog inte kommit in på RMIT om jag inte hade gått den förberedande utbildningen på Konstskolan, säger Louise.

Hur kom det sig att du sökte till Konstskolan i Stockholm?
 – Tidigare hade jag gått flera kortare konstkurser på Folkuniversitetet som jag var väldigt nöjd med. När jag frågade runt bland kompisar, så visade det sig att många hade positiva tankar om Konstskolan, så jag slog till och sökte. Att skolan ligger så pass centralt spelade också in i mitt val.

Vad var det bästa med att gå på skolan?
 – Jag älskade de fantastiska gästlärarna som vi hade under vårterminen. Speciellt när vi fick utforska grafik och rörlig bild, något jag inte testat tidigare. Nu funderar jag på hur jag ska inkorporera video och konst i mitt framtida skapande. Kupolen på högsta våningen där vi arbetar och har utställningar är också helt fantastisk. Det är en väldigt lugnande och inspirerande miljö att arbeta i.

Under året som Louise gick på Konstskolan var hon engagerad i Sveriges Allmänna Konstförenings ungdomsdel, Sak Ung. Hon arbetade också på Bonniers Konsthall. Louise berättar att Sak Ung var en fantastisk möjlighet att få jobba med likasinnade, konstintresserade, unga personer och att tillsammans få planera olika evenemang. De jobbade som ambassadörer och styrde konstnärssamtal, privata konstvisningar med kuratorer, och gick på Konstfacks slututställning.

 – Det är en sådan otroligt rolig grej, och man får stort stöd ifrån Sveriges Allmänna Konstförening. De söker nya ambassadörer varje år – så håll ögonen öppna! säger Louise.
Hennes första projekt med Sak Ung var just på Bonniers konsthall. Tillsammans med en pedagog skapade de en kreativ övning för skolklasser som kom på besök och såg visningen "Bilden av Krig". Under tre månader turades ambassadörerna om att hålla i övningarna för skolklasserna.

 – Projektledaren var väldigt nöjd med vårt arbete och erbjöd de som ville extrajobb på galleriet, så jag hoppade på det direkt! Jag stod i receptionen, vaktade utställningen, hjälpte till att preppa inför vernissage med mera. Det var första gången jag fick jobba med något som ens var i närheten av konstvärlden. Det var otroligt givande och inspirerande.