Du är här:
Intervju med Mattias WallinHannes Tennberg

Det behövs fler kvinnliga animatörer

För snart tio år sedan gick Niki Lindroth von Bahr på Animationsakademien. Nu är hon tillbaka som lärare på skolan, och undervisar i animering . Tidigare i år tilldelades hon 2018 års Guldbagge för kortfilmen Min börda, inspirerad av gamla Hollywoodmusikaler men med ett betydligt mörkare tema. I framtiden hoppas Niki på att kvinnliga animatörer och regissörer kommer ta mer plats i branschen.

Till utbildningen

Du har själv gått på Animationsakademien. Vad var det bästa med utbildningen?
 – Jag gick på Animationsakademien åren 2007-2009. Det jag uppskattade mest med utbildningen var att jag fick mycket tid att tänka och experimentera, och att hitta mitt eget uttryck. Sedan hade vi många bra gästlärare, och jag fick även fantastiska vänner och kollegor som jag fortfarande arbetar tillsammans med.

Nu är du tillbaka på Animationsakademien, men som lärare. Hur är det?
– Det är extremt spännande att få ta del av elevernas egna projekt. Speciellt när de innefattar idéer och tekniska lösningar som är nya även för mig. Det är inspirerande.

– Utmaningen ligger i att förmedla det jag kan till eleverna på ett tydligt sätt, att sätta ord på sådant som jag mest haft i huvudet tidigare.

Hur tror du att branschen kommer utvecklas?
Det är lite svårt att svara på det, men jag hoppas verkligen att kvinnliga animatörer och regissörer kommer att (få) ta mer plats i branschen. Animationsscenen är fortfarande väldigt mansdominerad. Men jag tycker mig se en allt större medvetenhet om problemet och att till exempel många filmfestivaler har börjat jobba mot ett mer jämställt urval.

Vad krävs för att bli en bra skapare av animerad film?
– Du behöver vara tålmodig och beredd på att arbeta hårt. Det syns tyvärr alltid på resultatet om man tar genvägar.

Du tilldelades 2018 års Guldbagge för din film Min börda, i genren  bästa kortfilm. Berätta kort om filmen!
Det är en dystopisk musikal, animerad i klassisk stop motion-animation med dockor i modellmiljöer. Filmen är inspirerad av gamla Hollywoodmusikaler, men temat är mörkare och tar upp låglönearbete, existentiell ångest och vår litenhet i universum.

Vad jobbar du med just nu?
Jag sonderar terrängen för att eventuellt ge mig på ett längre format. Kanske blir det även något mer skräckbetonat, en animerad thriller.

Om Niki Lindroth von Bahr
Niki Lindroth von Bahr är konstnär med inriktning på animation och skulptur. Hon har studerat animation på Animationsakademien och attributmakeri på Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå, samt tagit en master i fri konst på Kungliga Konsthögskolan. Hennes senaste animerade film Min börda hade internationell premiär i Cannes 2017 och har sedan dess vunnit ett 30-tal priser på festivaler världen över, bland annat Kristallen för bästa kortfilm i Annecy och bästa internationella kortfilm i Toronto. Hon har även periodvis arbetat med kostymdesign, bland annat till David Bowies musikvideo Blackstar

Intervjuer

Viktiga datum och tider