Flaskhals – Slutprojektet som blev kortfilm på SVT

Senast ändrad

Våren 2019 var det exakt ett år sedan avslutade Pella Olsson den tvååriga heltidsutbildningen Animation och Experimentfilm på Animationsakademien. På hösten skickade hon in sitt slutprojekt, den animerade kortfilmen Flaskhals, till kortfilmsredaktionen på SVT. Där gillade man både historien och det väldigt korta formatet. Nu är det fritt fram för en bred publik att se filmen på SVT Play!

Porträtt av Pella Olsson

Hur känns det att din kortfilm kan ses av så många nu?
– Flaskhals har visats på några filmfestivaler under våren, vilket har varit en häftig upplevelse. Men att den nu kan ses av många fler och framförallt av en mycket bredare publik känns hur fint som helst, berättar Pella.

Filmen var ditt slutprojekt på Animationsakademien, hur länge höll du på med den?

– Jag ägnade hela andra året på att utveckla och animera filmen. Sedan lade jag en del tid hösten efter på att färdigställa och finputsa på den.

Hur kom du på storyn i filmen?
– Jag har haft nästan samma jobb som huvudkaraktären i filmen och undrade vid något tillfälle vad som hände med flaskorna när de lämnade rummet. Den funderingen ledde rätt snabbt till att hela filmidén var klar. Det var det som var bra med det jobbet, att jag hade en massa tid att föreställa mig filmer jag ville göra. Att ha tråkigt är bästa sättet att utveckla sina idéer.

Vad är det du vill förmedla med filmen?

– Jag tänker att man kan ta med sig lite olika saker från den. Förhoppningsvis känner andra som haft den typen av jobb igen sig i miljön, och stressen över något man egentligen inte riktigt förstår meningen av. Jag funderar mycket kring meningsfullhet och jobb, typ: räcker det att bara få lön för sitt arbete eller behövs det även någon annan mening? Jag vill också med filmen påminna om att den här miljön fortfarande existerar, och att det är väldigt stressigt och slitsamt arbete. Kanske känner man "bara" igen sig i att befinna sig i någon form av cirkel och att fundera över meningslösheten i det.

Du gick ut utbildningen för ett år sedan. Vad har du gjort sedan dess och vad gör du nu?
– Jag började jobba ganska direkt på en animerad serie som heter Sagasagor som regissör/animatör. Den är baserad på en barnboksserie med samma namn och finns nu att se på Viaplay. Det var ett riktigt drömprojekt att få vara involverad i. Jag har också rest runt en del med Flaskhals på olika festivaler. Senast var jag bjuden till Bryssels kortfilmsfestival och nästa blir Cineglobe i CERN.

Så här lite i backspegeln, vad var det bästa med Animationsakademien?
– Det bästa var att jag fick lära mig hantverket animation och grunderna i många olika tekniker. Vill man jobba som animatör i Sverige hjälper det att kunna flera olika tekniker. Och kan man grunderna finns det bra möjligheter att sen fördjupa sig på egen hand. Sedan var andra året och friheten i att få ägna sig åt ett eget projekt väldigt värdefullt.

Har du något tips till den som funderar på att söka till Animationsakademien?
– Jag tycker man ska söka om man vill lära sig animation just som ett hantverk. Men också att man ska börja fundera på hur man skulle vilja utnyttja det andra året. För vet man ungefär vad man vill göra med det året har man möjlighet att lära sig ännu mer.

Ser du några trender inom animation idag?
– En grej som verkar bli allt viktigare är den handgjorda känslan. Nästan all animation görs ju digitalt nu eftersom det är så mycket mer effektivt, men att få in något handgjort element gör enorm skillnad. Tänker att alla är trötta på digitalt perfekta linjer.

Vad tänker du om din framtid?

– Förhoppningsvis gör vi en andra säsong av Sagasagor i höst. Utöver det ser jag fram emot att både regissera och animera olika typer av projekt, både långa och korta. Jag har också börjat utveckla min nästa kortfilm som förhoppningsvis blir klar någon gång nästa år.