Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Nils Reinholtz

Med fokus på gestaltning

Nils Reinholtz stora passion i livet är dans, musik och teater. Just nu går han första året på kandidatutbildningen i Musikal på Artisten, Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet. Vägen dit gick via Balettakademiens Musikallinje. Det bästa med utbildningen på Balettakademien var fokuset på gestaltning, säger Nils Reinholtz.– Att jag fick lära mig det redan från början har hjälpt mig otroligt mycket i min fortsatta utveckling.

Relaterad information

Vad fick dig att börja dansa?
– Jag började dansa redan som barn, när jag upptäckte att jag ganska enkelt kunde slå ihop det mentala uttrycket i mitt musikutövande med det fysiska i mitt tennisspelande, till dans. När jag senare började intressera mig för teater och sång var det väldigt lätt att, återigen, kombinera detta med dansen och på så vis utvecklas ytterligare.

– Efter att jag tog klivet in i teaterns och musikalens värld har dansen blivit underordnad sången och skådespeleriet, men den är ändå alltid levande.

Varför valde du att söka till Musikallinjen?
– När jag kom hem till Sverige efter att ha varit ute och rest under en längre tid, kände jag suget efter att påbörja min bana mot scenen på riktigt, via en utbildning. Det var lite av en slump att jag hamnade på Balettakademiens Musikallinje. Jag fick ett mejl om att det fanns platser kvar på utbildningen, och det lät som att det kunde passa mig.

– En plats på skolan innebar dessutom att jag skulle få komma till Stockholm och därmed vara mycket närmare den bransch jag ville verka i.

Vad var det bästa med utbildningen?
– Den gav en bredd som jag tror kan vara svårt att få på andra utbildningar. Jag blev tränad i dans, teater och sång av fantastiska pedagoger som lyssnade och formade lärandet och målen efter mina individuella styrkor och svagheter, viljor och rädslor.

– Det allra bästa var nog att utbildningen fokuserar mycket på gestaltning. Ett fokus som genomsyrade både dansen, sången och skådespeleriet.

– Att ha yrkesverksamma lärare som talar utifrån förstahandsupplevelser och som kan ge konkreta tips på vägen framåt är ovärderligt. Tips som kanske inte direkt är kopplade till hantverket i sig utan som berör allt annat som kommer med en karriär inom scenkonst.

Vad har du tagit med dig från utbildningen?
– Jag har massor i bagaget från utbildningen men jag vill återigen lyfta fram betoningen på gestaltning. Mina lärare ville se en vilja, en karaktär, en berättelse. Inte bara kropp som rörde sig enligt ett utstuderat mönster eller en sång som sjöngs med enbart vackra toner och "perfektion".

– Vid sidan av alla tekniska övningar uppmanades jag alltid att fylla det jag gjorde med något mer. Att ha lärt mig detta redan under min förberedande utbildning, har hjälpt mig otroligt mycket.

Har du några tips till blivande studenter på Musikallinjen?
– Om du blir antagen – ge allt! Det finns så mycket att hämta i utbildningen och det är enbart du själv som sätter gränser för hur långt ditt lärande och din utveckling kan nå. Lärare finns på plats för att ge tips och tekniker, men arbetet kan ingen annan än du göra.

– Så se till att suga ut varje liten droppe av utbildningen. Våga göra fel, våga vara dålig och öva mycket.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Just nu sträcker sig mina framtidsvisioner inte mycket längre än till att handskas med den tid jag har kvar på skolan. Jag vill göra så mycket som möjligt av min tid här och bli så bra jag bara kan. Om drygt ett år ska jag ut på praktik och pröva mina vingar i arbetslivet. Jag längtar efter att få jobba!

– I framtiden vill jag kunna arbeta med roliga föreställningar och produktioner inom flera områden; musikal, dans och teater. Jag gillar omväxling och hoppas att jag kommer att röra mig inom många olika genrer och stilar.

– Självklart vill jag jobba på de stora scenerna i Sverige, men framför allt så vill jag aldrig sluta lära och växa.

Ta steget till högsta nivå!

Toggle module

Kursprogram

Toggle module

Ta igen missade lektioner

Toggle module

Har du missat en eller flera av dina dansklasser?

From fjärde kursveckan lägger vi upp ta igen-schemat här. Du finner det även i pappersformat i Balettakademiens reception.

Ta igen-shema ht19

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Toggle module

E-postadress
 

Följ oss!

Toggle module