Du är här:
Intervju med Malin Andh Wiskari

Malin Andh Wiskari är danslärare och initiativtagare till Balettakademien ❤ Pride. I årets Prideparad deltog 154 dansare från Balettakademien som fick paraden att gunga.

Hur fick du idén till att Balettakademien skulle medverka på Stockholm Pride?
− När jag såg mitt livs första Prideparad sommaren 2011 kände jag att jag ville hoppa in och gå för allas lika värde, inte bara stå och titta på. Men jag tyckte att det var svårt att hitta en plats där jag passade in. Jag ville gå, eller snarare dansa i paraden, som en stolt dansare! En idé föddes och jag fick möjlighet att ordna ett dansande ekipage i paraden sommaren därpå.

− År 2012 skapade jag och Cissila Adeyemi konceptet Balettakademien ❤ Pride och koreograferade en massdans till Pridelåten Du följer väl med av Lena Philipsson. Tillsammans med Andreas Erbrink spelade vi in en instruktionsvideo så att alla Pridebesökare kunde lära sig dansen. Vi framförde den tillsammans med Lena Philipsson i Pride Park och alla kunde dansa med. Det var en mäktig känsla!

− Första året fick vi med oss 50 dansare i paraden och året därpå anslöt Kattis Wöllner till projektledarteamet och fler dansare hakade på. I år anmälde sig 154 dansare att tillsammans med oss och Balettakademien dansa för allas lika värde. Tillsammans med Alex Araya, Elina Elestrand och Daniel Scarillo har vi under dessa tre år gjort Balettakademien ❤ Pride till något väldigt stort och bra!

Vad betyder dans och Pride för dig?
− Dansen är en del av mig och en väldigt stark del av min identitet. De senaste sju åren har jag ägnat all min vakna tid till dansen och levt på den. Jag skulle inte kunna tänka mig mitt liv utan dans!

− Pride och arbetet med hbtq-frågor är också mycket viktigt för mig. Prideveckan handlar om att vända någonting som förr sågs som skamfyllt, förbjudet, sjukdomsklassat och perverst till något vackert och naturligt. Prideparaden är en festlig och samtidigt allvarlig upprättelse för alla hbtq-personer. Den ger ny energi inför de prövningar som finns i ett heteronormativt samhälle.

Vad fick dig att börja dansa, undervisa och koreografera?
− Jag har alltid velat dansa, ända sedan jag kunde uttrycka det i tal som treåring. När jag var liten showade jag och dansade hela tiden. Under tonåren tog jag dansklasser i västafrikansk dans på en dansskola i Göteborg och några år senare började jag undervisa, uppträda och koreografera själv. Efter att ha gått på en dansskola i Paris fick jag upp ögonen för modern dans. Det ledde till en pedagogexamen på Danshögskolan och arbete som danslärare på bland annat Balettakademien. Jag tog min examen 2008 och sedan dess har jag dansat, undervisat och koreograferat nästan varje dag.

Ta steget till högsta nivå!

Kursprogram

Ta igen missade lektioner

Toggle module

Har du missat en eller flera av dina dansklasser?

From fjärde kursveckan lägger vi upp ta igen-schemat här. Du finner det även i pappersformat i Balettakademiens reception.

Ta igen-shema ht19

Prenumerera på vårt nyhetsbrev