Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Jenny och Olof Westring

"Balettakademien är helt rätt plats för en balettutbildning för barn mellan 9-12 år."

Jenny och Olof Westring är dansare och undervisar i balett på Balettakademien. De har båda haft framgångsrika karriärer på Operan i Stockholm. De är initiativtagare till BA Balettskola, en satsning på yrkesinriktad baletträning för barn och unga mellan 9 och 12 år. Jenny är också huvudlärare på BA Balettskola

Hur kom ni på idén att starta BA Balettskola?
− Vi har länge velat undervisa barn på en mer yrkesinriktad nivå och kände att Balettakademien var rätt plats för en balettutbildning för barn mellan 9-12 år. Vi utformade ett förslag och Balettakademiens ledning och rektor Jan Åström var positiva till idén. Vi lyckades också samla ett gediget lärarteam vilket var en förutsättning för att kunna gå vidare med våra planer.

− Utbildningen har baletten som grund och kompletterande lektioner i stabilitetsträning, modern/nutida dans samt karaktärsdans/sceniska folkdanser. Det nära samarbetet med musiker på lektionerna förstärker elevernas kreativitet och konstnärliga utveckling, vilket är en fantastisk möjlighet.

Vad är det bästa med att undervisa?
− Det bästa är när man får den där speciella kontakten med eleverna, när man känner att man har deras fulla uppmärksamhet och förtroende, och alla kanaler till lärande står öppna. Men också glädjen man känner när en elev plötsligt upptäcker att de har hittat något nytt, som tar dem ytterligare ett steg framåt.

Olof, när började du dansa och vad var det som fick dig att börja?
− Jag hade turen att gå på förskola under 70-talet då man satsade mycket på att kulturen skulle få ta plats i samhället. Genom uppsökande verksamhet fick jag möta dansen och min första danslärare på min förskola i Skellefteå. Jag trivdes med att röra mig till musik, det lockade fram en fysikalitet som jag inte upplevt i andra sammanhang. Egentligen vet jag inte om jag valde dansen eller om det var dansen som valde mig. 

Jenny, vad betyder dans för dig?
− 
Dans för mig uppstår ur musiken. Musiken väcker känslor som måste uttryckas genom kroppen, genom rörelse och genom dansen. Tekniken gör det möjligt att vila i rörelsen och på så sätt få frihet i dansen och möjliggöra det konstnärliga uttrycket.

Hur är livet som professionell dansare?
− Fysiskt och mentalt är det mycket krävande. Men det är otroligt inspirerande att få träffa och arbeta med framstående lärare, koreografer och dansare från hela världen. Framför allt är det en förmån att få arbeta på en stor teater som till exempel Operan, ett hus som sjuder av liv och där alla yrkesgrupper i huset arbetar mot samma mål - att producera fantastiska föreställningar! Konkurrens och nära gemenskap är alltid närvarande i vårt arbete. 

Vad har ni för råd till dem som vill utbilda sig till professionell dansare?
− Noggrannhet, tålamod, självdisciplin och envishet!

Olof Westring
Olof Westring har tidigare arbetat som premiärdansare vid Kungliga Baletten på Operan. Han är också utbildad balettpedagog vid Dans- och Cirkushögskolan. Olof har arbetat professionellt i huvud- och solistroller i de flesta stora klassiska baletterna på Operans repertoar som prinsen i Svansjön, Romeo i Romeo och Julia, Solor och Bronsguden i La Bayadère, Albrecht i Giselle, Basilio i Don Quijote, James i Sylfiden, Kolaren i Nötknäpparen, Theseus/Oberon och Lysander i En midsommarnattsdröm med flera. Titelrollen i baletten Gustav III skapades för Olof och signaturbilden från baletten med Olof som motiv, kom ut på frimärke 2012, och valdes 2013 till världens vackraste frimärke. 

Jenny Westring
Jenny har har tidigare arbetat som 1:a solistdansare på Operan i Stockholm, där hon var verksam sedan 17 års ålder. Hon avslutade också sin danspedagogutbildning på Dans- och Cirkushögskolan i januari 2013. Jenny är utbildad vid Operans Balettelevskola och Kgl. Svenska Balettskolan. Direkt efter sin examen anställdes hon vid Kungliga Baletten och 2001 utnämndes hon till 1:a solist. Hon har dansat solist eller huvudpartier i de flesta klassiska baletterna på Operans repertoar, men även i neoklassiska verk, Balanchinebaletter och på Drottningholmsteatern. Hon har även medverkat i moderna verk av till exempel Mats Ek. 

Jenny och Olof Westring på Operan.

Ta steget till högsta nivå!

Toggle module

Kursprogram

Toggle module

Ta igen missade lektioner

Toggle module

Har du missat en eller flera av dina dansklasser?

From fjärde kursveckan lägger vi upp ta igen-schemat här. Du finner det även i pappersformat i Balettakademiens reception.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Toggle module

E-postadress
 

Följ oss!

Toggle module