Du är här:
Intervju med Helen Arnesen Lind

“Dance like no one is watching!”

Under sin uppväxt i USA fick Helen Arnesen Lind upp ögonen för dans och efter flytten till Sverige gick hon på Balettakademiens treåriga yrkesskola. Nu undervisar hon på Balettakademiens kurser i commercial jazz för barn och jazz för vuxna. Hon har alltid varvat undervisningen med sin karriär som dansare och musikalartist och drivs av att se sina elever utvecklas.

Hur började du med dans?
− Jag växte upp i USA och såg mycket TV-shower och musikaler som barn. Redan då visste jag att det var det här jag ville göra. Jag dansade jämt och gjorde egna shower med dans och sång som jag tvingade mina föräldrar att titta på. De förstod hur mycket jag gillade att dansa och anmälde mig till en kurs i balett för barn.

Vad fick dig att börja dansa jazzdans?
− I tonåren tog jag en jazzklass och kände mig direkt som hemma. Jag älskar verkligen jazz och show!

Vad fick dig att börja undervisa?
− Vi flyttade till Sverige och efter utbildningen vid Balettakademien började jag undervisa i jazzdans samtidigt som jag jobbade som dansare och musikalartist. Jag tyckte att det var roligt och inspirerande att undervisa och har alltid varvat dansundervisning med mina scenjobb. Det har varit bra att kunna dela med mig av mina erfarenheter från scenen när jag undervisat. Att undervisa barn är otroligt givande. Barn är så spontana och saknar hämningar och deras energi, uttryck och glädje är fantastisk.

Vad för slags koreografier övar man inom jazz och barndans?
− I jazzen är allt möjligt, både energiska och lyriska stegkombinationer blandas till olika sorters musik, som till exempel musikal, show, funk, blues och ballader. I barndansen använder jag barnlåtar och musik som barnen känner igen och som de kan sjunga till. Under lekfulla former gör vi enkla steg och rörelser och improvisationer.

Vad är det bästa med att undervisa och koreografera?
− Glädjen som eleverna visar när de dansar. Det är härligt att se hur alla utvecklas. När de lärt sig koreografin och släpper loss, ger allt, och får fram sin egen personlighet i dansen. Jag uppmanar mina elever till att "dance like no one is watching!"

Vad är det som inspirerar dig till att dansa?
− Känslan, energin och musiken! Dans för mig är musik i rörelse. Samtidigt får man en fantastiskt bra fysiskt träning. Känslan man får när man dansar är svår att beskriva, man mår bra i både kropp och själ och inget annat är viktigare just då.

Ta steget till högsta nivå!

Kursprogram

Ta igen missade lektioner

Toggle module

Har du missat en eller flera av dina dansklasser?

From fjärde kursveckan lägger vi upp ta igen-schemat här. Du finner det även i pappersformat i Balettakademiens reception.

Ta igen-shema ht19

Prenumerera på vårt nyhetsbrev