Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju Anna Hjärpe

"Jazzdans är en fantastiskt inspirerande dansteknik."

Ända sedan Anna Hjärpe provade dans för första gången har hon bara velat dansa och jazzen ligger henne varmast om hjärtat. Att få se sina elever skratta, svettas och utvecklas och att själv inspireras av andra är det som ger henne ny energi och lust att dansa.

Hur började du med dans?
− Street var den första dansstil jag provade på, efter en uppmaning från några kompisar som varit på Bounce Summercamp på Balettakademien. Jag föll direkt, ville lära mig allt och dansa hela tiden. 

Vad fick dig att börja dansa jazz?
− Jag minns att jag stod utanför en danssal där det dansades jazz och tyckte att det verkade så kul. Jag trodde att jazzdans bara var dans med käppar och hattar. Som tur var hade jag fel! Det som gjorde att jag föll för jazz var att allt är så tajmat till musiken och så uttrycksfullt. Hela kroppen får arbeta och allt är tillåtet. Jag tycker om variationen som man möter inom jazzdans. Dels genom de olika jazzvarianterna som lyrical eller commercial jazz. Men även alla olika moment som man möter på en jazzdansklass - från stora hopp över diagonalen till mer finlirträning som fonduer eller lugnare kombinationer med flytande, mjuka rörelser.

Vad för slags koreografier övar man inom jazz?
− Man hämtar det bästa från många olika stilar och allt är tillåtet, med dansglädje, energi och musikalitet i fokus. Musiken varierar också mycket - från gamla godingar, house och ballader till de senaste hitsen - precis som dansstegen.

Vad är det bästa med att undervisa och koreografera? 
− Det bästa är all glädje som jag får ifrån eleverna! Att se dem skratta och ha roligt, kämpa, svettas och utvecklas, och få njuta av all dansglädje. I mitt jobb som danspedagog hittar jag inspiration på alla möjliga sätt; allt från mina elever och deras tolkning av danserna jag koreograferat, till en låt jag hör och gillar, en film som berör mig, något jag läst eller en föreställning jag sett. Jag inspireras också mycket av olika danskonstnärer som Charlotta Öfverholm och Ambra Succi, som jag verkligen ser upp till, bland annat tack vare deras kreativitet och förmåga att sprida dans. 

Vad är det som inspirerar dig till att dansa?
− Dans är underbart! Man får möjlighet att uttrycka sig, och samtidigt få intryck i form av musik, koreografi och av att se andra människor dansa. Man får en väldigt allsidig fysisk träning och kan koppla samman det fysiska med sina känslor. Det låter nog klyschigt, men jag tycker att man aldrig blir fullärd som dansare/danspedagog på samma sätt som att man aldrig blir fulländad som människa. Det finns alltid nya saker att uppleva och utveckla. Det är fantastiskt roligt att dansa och därför något jag uppmanar alla att göra.  

Ta steget till högsta nivå!

Toggle module

Kursprogram

Toggle module

Ta igen missade lektioner

Toggle module

Har du missat en eller flera av dina dansklasser?

From fjärde kursveckan lägger vi upp ta igen-schemat här. Du finner det även i pappersformat i Balettakademiens reception.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Toggle module

E-postadress
 

Följ oss!

Toggle module