Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Daniel Rörström

”Jag valde inte dansen, det var dansen som valde mig”

Daniel Rörström är koordinator för BA Street, huvudlärare för Dans Jazz/Commercial, ansvarar för BA Street Battles och undervisar på alla nivåer på Balettakademien, från professionella till barn.

När började du dansa?
− Jag började dansa barndans redan som 4-åring. När jag blev äldre var jag mest sugen på karate, men min mamma fick mig att prova disco jazz, som påminner om det som idag kallas show dans och sen var jag fast. Som barn hade jag ett väldigt överskott av energi. Det fysiska i dansen gjorde att jag fick utlopp för det som fanns inombords, jag älskade att hoppa omkring, vifta med armarna, hjula och göra kullerbyttor. Jag valde aldrig att dansa, dansen valde mig och jag har jazzat runt sedan dess. Såhär 30 år efter min första danslektion så kan jag väl säga att jag nog aldrig kommer att sluta dansa och att dansen kommer att finnas i mitt liv till slutet.

Vad har du för utbildning?
− Jag är utbildad på den förberedande Dansarlinjen och Yrkesdansarutbildningen på Balettakademien i Stockholm, därefter har jag fortbildat mig med massor med klasser och workshops i flertalet länder bland annat i New York.

Vad inspirerar dig som koreograf och dansare?
− Musiken! Det är den viktigaste källan till inspiration men jag inspireras också av andra dansare, koreografer och danskompanier. Man måste se vad andra gör för att få input och hänga med.

Vad har du för tips till den som vill bli professionell dansare eller koreograf? 
− För att få de tekniker och de redskap som behövs så är det bara en sak som gäller och det är att träna. Inget kommer gratis. De timmar du spenderar i danssalen eller i cyphers, på klubbar och till och med på scenen är det som gör dig till den dansaren du drömmer om att vara. Så ta varje chans att dansa hur stor eller liten den än tycks vara.

− Försök att lära dig lite av allt och gärna så många tekniker som möjligt, att vara en bred dansare kan vara det som gör att du kan jobba kommersiellt. Även om man är en hiphoppare så måste man kunna riva av en piruett ibland och är man en typisk modern dansare så måste man kunna fejka lite hiphop om man ska dansa med en viss artist. En stor del av den kommersiella dansen är ju hiphop eller har tydliga street danceinfluenser, kolla vilket boyband eller popartist som helst, nästan alla har hiphopdansare.

− De flesta artister jag jobbat med är inte hiphopartister trots att jag anses vara en hiphopdansare. Artister signade till stora bolag är de som ser mervärdet i en fet scenshow och har de pengar som behövs för att boka bra dansare till ett gig.

Hur håller man sig uppdaterad om vad som händer i street och hiphopvärlden?
− Genom att lyssna på ny musik, se dansföreställningar, gå på battles, se nya biofilmer och hålla sig ajour med dansvärlden överlag. Jag skulle säga att se dans är det viktigaste! Att se någonting live är en magisk upplevelse som inte kan jämföras med en inspelning. Sen är det ju jättebra att man tack vare internet kan se föreställningar, klasser, uppträdanden och battles från hela världen! Att prenumerera på bra Youtubekanaler är bra om man vill ha koll på vad som händer.

− Jag har ett streetdancekompendium som jag sammanställt med hjälp av tunga dansare inom olika genrer. Detta sprider jag till alla som vill fördjupa sig och mycket av det jag tipsar om går att hitta på Youtube.

Vad gör du på Balettakademien?
− Jag är danspedagog och Koordinator för BA Street, vilket innebär att jag är ytterst ansvarig för allt streetrelaterat som händer på skolan som alla streetkurser för barn, tonåringar och vuxna. Jag bokar lärare till kurserna och utbildningarna och sätter scheman. Jag är också drivande vad gäller Streetlinjen, som fostrar framtidens dansare.

Ta steget till högsta nivå!

Toggle module

Kursprogram

Toggle module

Ta igen missade lektioner

Toggle module

Har du missat en eller flera av dina dansklasser?

From fjärde kursveckan lägger vi upp ta igen-schemat här. Du finner det även i pappersformat i Balettakademiens reception.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Toggle module

E-postadress
 

Följ oss!

Toggle module