Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
 Balettakademiens Yrkesdansarutbildning tar klivet ut i Europa

Balettakademiens Yrkesdansarutbildning tar klivet ut i Europa

Balettakademien i Stockholm har beviljats stöd från Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning, vilket ger oss möjlighet att starta upp ett internationellt utbytesprogram med praktikplatser ute i Europa. Utbytesprogrammet omfattar både studerande och nyexaminerade från Yrkesdansarutbildningen samt fortbildningsinsatser för lärare.

Internationell status

Att Balettakademien och Yrkesdansarutbildningen nu blir en del av ett EU-projekt som är väl förankrat inom högskoleväsendet innebär bland annat en förhöjd synlighet och en internationell status.Det betyder att vi kommer att ha möjlighet till samarbeten med fler internationella yrkeshögskolor och högskolor med kandidatexamen i dans.

– Jag förväntar mig att detta ska göra vår Yrkesdansarutbildning ännu mer attraktiv och konkurrenskraftig främst inom Skandinavien, men även ute i Europa, säger Jan Åström, rektor och konstnärlig ledare på Balettakademien.

Studerande, nyexaminerade och lärare

Utbytet omfattar både studerande, nyexaminerade och lärare på Yrkesdansarutbildningen och innebär:

  • Att vi kan placera 6 nyexaminerade studerande på en praktikplats med ett kompani/ en koreograf upp till ett år inom Europa ( Danmark, Nederländerna, Norge, Tyskland, Island, och Frankrike.)
  • Att vi kan bekosta resa och uppehälle för 22 studerande i årskurs två som får möjlighet att åka på två veckors utbyte till en av våra sex utbytespartner i Europa (Kunsthögskolen i Oslo, Norge (KHIO); ArtEZ i Arnham Nederländerna; Accademia de Danza de Roma Italien; Iwanson Tanz Schule i München Tyskland; Codarts i Rotterdam Nederländerna med flera.)
  • Att vi kan skicka två lärare till ArtEZ i Nederländerna med uppdraget att jobbskugga deras specialister som har utvecklat nya metoder och tekniker för periodisering inom dansträning. De kommer att resa flera gånger under det kommande året.

Ett europeiskt nätverk

Genom att delta i ett utbyte eller att praktisera i ett annat land kommer de studerande att utöka sitt nätverk och börja skapa sig en bild av hur man kan ta sig vidare inom yrket. De kommer inte bara att få uppleva andra utbildningar med en annan profil utan också andra kulturer, språk och värderingar. Vår förhoppning är att de studerande får uppleva sambandet och anknytningen till dans i Europa och hur dansen i Sverige är en del av det hela.

Praktiserande alumner

Via Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning har studerande från Yrkesdansarutbildningen fått praktikplats på olika platser i Europa. 

  • Simon Larsen praktiserar hos danskompaniet Chrysalis i London.
  • Torill Kolsrud praktiserar på Nationaltheater Mannheim i Tyskland.
  • Julia Svensson praktiserar hos Black Box Dance Company i Danmark.
  • Christoffer van Woensel praktiserar på Siciliano Contemporary Ballet i Berlin. 

För mer information kontakta:

Jan Åström, rektor och konstnärlig ledare för Balettakademien i Stockholm
jan.astrom@folkuniversitetet.se
08-789 41 05