Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Att skriva i jobbet

Att skriva i jobbet

Denna kurs passar för många olika yrkeskategorier. Det handlar om skrivandet i vardagen – inte bara långa formella rapporter utan lika gärna mejl, kursinbjudningar, uppdragsunderlag eller verksamhetsplaner. Det är alltså inte en kurs bara för dig som redan är kommunikatör och/eller har skrivandet som huvuduppgift.

Kursinnehåll

1. Klarspråk A

Introduktion klarspråk. Vi tittar på olika exempel på brukstexter och diskuterar vad som gör texter olika. Vi lär oss ett sätt att se på textens olika nivåer var för sig för att lättare kunna åtgärda problem och göra dem behagligare att läsa och enklare att förstå.

2. Klarspråk B

Vi lär oss konkreta verktyg för att förbättra och förenkla texter och övar på detta. Verktygen kan användas både när du skriver själv och när din roll är att jobba vidare med någon annans text.

3. Word A

Vi går på djupet i hur ett Word-dokument är uppbyggt: formatmallar (typsnitt och styckeformat), rubrik/brödtext, använda Navigeringsfönstret, färgtema. Deltagarna har med sig dokument från sina egna organisationer och vi tittar på hur de är uppbyggda. Du får se effekten av att ha/inte ha bundna mallar och rubrikformat och vi går igenom steg för steg hur en Word-fil blir en tillgänglig PDF-fil. Du får öva på att ändra, visa och dölja formatmallar i galleriet samt att flytta text mellan dokument på ett sätt som bevarar önskad formatering.

4. Word B

Du lär dig att skapa/ändra sidhuvud, att infoga fält som datum, sidnummer, sid- och avsnittsbrytningar samt tips och tricks i redigeringen, såsom dolda bindestreck, hårda mellanslag och kortkommandon. Vi går igenom funktioner för granskning, samarbete och stavningskontroll och du får tips om var du kan hitta hjälp i språkfrågor. Vi introducerar också den hemuppgift du ska göra, att bearbeta en text.

5. Feedback på hemuppgift

Du träffar kursledaren och får individuell feedback på din hemuppgift för bearbeta en text, gärna från din egen yrkesverksamhet. Du får också denna feedback skriftligt genom kommentarer i dokumentet.

6. Genomgång av texter samt uppsamling och repetition, 3h

Sista gången vi ses sammanfattar vi det vi gjort genom att kika på exempel från deltagarnas egna texter. Vi diskuterar för- och nackdelar med olika språkliga lösningar och hur man kan resonera kring tonalitet och språknivå. .

Övrig information

Omfattning: 5x3 lektionstimmar samt personlig feedback. Kursbok: "Skriv för din målgrupp" av Jenny Forsberg.

Kursledare

Ulrika Gotthardsson är språkkonsult och skrivcoach i egna företaget Uttryckeriet. Hennes fokusområden kan delas upp i tre huvudområden som alla gränsar till varandra; att förädla text, förenkla skrivande och förmedla kunskap. Det övergripande målet är att skapa tydliga texter som ger läsaren fokus, förståelse och förtroende, oavsett om det är långa rapporter eller mejl till kollegorna.

Kursledare

Ulrika Gotthardsson

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst I Jönköping
info.jonkoping@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Skolgatan 25 B, 55316 JÖNKÖPING
Kursstart
6 mar 2019
Slutdatum
3 apr 2019
Antal veckor
5 veckor
Tid kvar till startdatum:
13 dagar
Tider
On 14:00 - 17:00
Studietimmar
20
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
5 st
Arr nr.
980990
Platser kvar
Ja
Pris
7 500 kr

Sista minuten-kurser

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt. 

Till sista minuten-kurserna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Film

Kontakttolkutbildningen Konstateljén Kurser i hållbarhet för företag Skriv bättre i jobbet

Samarbetspartners

Vi samarbetar med olika föreningar och projekt i Jönköping, här kan du läsa om några av de samarbeten vi har just nu.

Våra samarbetspartners