Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Förarintyg - distans

Förarintyg - distans

En nybörjarkurs i navigation på distans för dig som vill framföra ett fritidsfartyg. Du lär dig mer om sjösäkerhet och om de regler som gäller på sjön. OBS! Inloggningsuppgifter skickas per mail efter det att avgiften är betald.

Kursstarten är flexibel fr o m vecka 35 t o m vecka 50. Varje deltagare studerar individuellt.

Målgrupp
En kurs för dig som har intresse av att kunna framföra ett fritidsfartyg och vill lära dig mer om reglerna på sjön och som vill studera på distans.

Mål
Kursens mål är att ge dig grundläggande kunskaper i navigation, sjömanskap och sjösäkerhet. Efter avslutat och godkänt prov får du kunskaper att framföra fritidsfartyg med en storlek upp till 12x4 meter.

Innehåll

 • Sjökortet
 • Sjövett
 • Gradnät
 • Distans, fart och tid
 • Knopar
 • Kompass
 • Kurs och manövrering
 • Sjömärken, lanternor och signaler
 • Lägesbestämning och avdrift
 • Väjningsregler
 • Väder
 • Fyrar
 • Ansvar, sjösäkerhet och olycksfall

Arbetssätt
Kursen läses helt på distans via en kursplattform på nätet. För att kunna ta del av distansstödet krävs Internetuppkoppling. Du bör dock ha en snabbare uppkoppling än modem.

Kursen är uppdelad i 8 studiepass och en kursplan beskriver hur man bör lägga upp sitt arbete. En normal studietakt är 10 veckor. Du har tillgång till kursen under 6 månader från det att du får kallelsen.

Under kursens gång kommer det att läggas ut ytterligare övningsmaterial för dem som vill ha extra träning. Flera av dessa övningar är avsedda att stimulera till kontakt mellan kursdeltagarna via ett speciellt diskussionsforum som finns på kursplattformen. Frågor man ställer till läraren via mail besvaras senast påföljande dag. Vid två bestämda tillfällen finns läraren tillhands för att direkt svara på frågor via mail och chat.

Examinationen
Examinationen ligger utanför Folkuniversitetets åtagande och du måste själv kontakta NfBs förhörsförrättare på din hemort. Information om hur examinationen kan göras lämnas i samband med materialutskicket från läraren.

Litteratur/material
Kursen bygger på ett specialframtaget material. Detta ingår inte i kursavgiften, men bör köpas till för att innehållet ska kunna tillgodogöras deltagaren på ett bra sätt. Kompendium och sjökort kostar 375:-. Bestick (passare, transportör och linjal) 215:-, Porto 95:- tillkommer. Vänligen uppge vid bokning av kursen om du vill beställa material och bestick.

På kursplattformen får man därutöver gratis tillgång till kompletterande material (noggranna illustrationer, rikligt med arbetsuppgifter och övningar, länkar till extramaterial, ett delprov och ett realistiskt slutprov).

Nöjd kund-garanti
Vi tillämpar nöjd kund-garanti på våra navigationskurser. Om du inte klarar ditt prov efter avslutad kurs, får du kostnadsfritt återigen få tillgång till kursen på webben under en månad.

Tips/Mervärde
De flesta försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg. Intyget stämplas i din intygsbok från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) efter godkänt prov.

Kursen administreras av Folkuniversitetet i Göteborg.

Länkar

Kursledare

Christer Magnusson Redare och befälhavare på passagerarfartyg i norra Vänern. Läs mer om Christer Magnusson

Har du frågor?

Kontakta
Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52
kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Kursstart
26 aug 2019
Tid kvar till startdatum:
41 dagar
Studietimmar
36
(En studietimme är 45 minuter)
Arr nr.
1015020
Platser kvar
Ja
Pris
1 425 kr

Föreläsningar i Göteborg

Missa inte våra föreläsningar i olika intressanta ämnen. Många av dem är helt gratis!

Se hela utbudet

Kursintyg

Efter en avslutad kurs kan du begära att få ut ett intyg som redogör för kursens innehåll. För att få ett intyg krävs en närvaro på minst 75 %.

Hör av dig till Kundcenter Folkuniversitetet Väst (kundcenter.vast@folkuniversitetet.se) om du vill ha ett kursintyg. Observera att om intyget är från en kurs som avslutades för mer än ett år sedan, kommer du att få betala en administrativ avgift på 150:-.

Få vårt nyhetsbrev

Sista minuten-kurser

Kvalitet och Miljö

Stöd och matchning

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi på Folkuniversitetet vet att kunskap förändrar. Hos oss får du mer!

Läs mer om Stöd och matchning

Kontakta oss!

Här hittar du kontaktuppgifter till vår personal i Göteborg.

Kontakta oss!