Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Överlevnadskurs - prova-på-dygn

Överlevnadskurs - prova-på-dygn

I denna kurs får du grundläggande kunskaper inom överlevnad. Genom praktiska övningar får du lära dig att skydda dig från elementen, göra upp eld och sova i dess värme samt hur man renar vatten.


Målgrupp
Den här kursen vänder sig till dig som vill öka dina chanser att klara av en nödsituation i vildmarken. Du är nyfiken på överlevnad och vill lära dig mer. Inga förkunskaper krävs.

Mål
Målet med kursen är att du ska få grundläggande färdigheter och de basala kunskaper som krävs för att vidta rätt åtgärder om du hamnar i en överlevnadssituation i vildmarken. Du ska få upp ögonen för vad överlevnad innebär och få koll på om du vill lära dig mer om ämnet i framtiden. Du kommer också få uppleva ett härligt och rogivande dygn i naturen tillsammans med andra som delar ditt intresse och nyfikenhet.

Innehåll
Med reservation för att väderförhållandena påverkar i vilken omfattning vi kan beröra de olika ämnena. Ju värre väder desto mer energi behöver vi tillsammans lägga på bygget av bivack (vindskydd) och samlande av ved för natten. Nedanstående ämnen kommer alla beröras, men de praktiska uppgifterna gör att vi inte kommer att kunna lägga någon längre tid på var och en av punkterna.

  • Om överlevnadssituationen, hur hamnar man där och vad är karakteristiskt för alla situationer
  • Kunskap om kroppens grundläggande fysiska behov
  • Psykets betydelse i en nödsituation
  • Utrustning och nödask, hur kan du vara förberedd
  • Bygga en bivack som ni tillsammans ska sova i
  • Hur man gör upp en eld och håller den vid liv för att laga mat över den och sova vid den
  • Säker hantering av kniv och små sågar
  • Hur man hittar och renar vatten

I kursen ingår enklare måltider, vi kommer inte att öva svält vid denna kurs utan du kommer att få pröva på att använda eld för matlagning.

Arbetssätt
Teoretiska genomgångar växlar till förevisningar och övergår snart till praktisk övning. Att du själv prövar och klarar av de olika praktiska momenten är i fullt fokus.

Kursen äger rum i Boråstrakten och närmare besked om exakt var, lämnas i samband med att vi skickar ut kurskallelsen.

Kursmaterial
Knivar, tändstål, kokkärl och övrig utrustning som behövs lånas ut under kursen. Du förväntas bära för årstiden och väntat väder lämpliga kläder. De måste vara icke ömtåliga då de kan bli smutsiga, gå sönder och även få glöd från elden på sig (vi kan inte ersätta förstörda kläder).


Övrigt
Obs! Minimiålder: 16 år. Om yngre deltagare är intresserade måste målsman kontakta oss för dialog kring arrangemanget. Hundar är inte tillåtna på kursen.
Tillägg i anmälningsvillkor: Om du avbokar senare än tre dagar innan kursstart och inte har varaktigt studiehinder som du kunnat förutse (se våra allämna anmälningsvillkor), tar vi ut en avgift som motsvarar 50% av kursavgiften.

Länkar

Kursledare

Torbjörn Selin Fler och fler människor söker sig till naturen för att hitta ro, inspiration och äventyr. Att ha goda kunskaper i hur du tar hand om dig både vid ditt vanliga friluftsliv... Läs mer om Torbjörn Selin

Har du frågor?

Kontakta
Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52
kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Kursstart
28 sep 2019
Slutdatum
29 sep 2019
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
13 dagar
Tider
Sö 09:00
Studietimmar
32
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
1 st
Arr nr.
1012071
Platser kvar
Ja
Pris
1 550 kr

Gör som Rebecka – följ dina drömmar!

Föreläsningar i Göteborg

Missa inte våra föreläsningar i olika intressanta ämnen. Många av dem är helt gratis!

Se hela utbudet

Kursintyg

Efter en avslutad kurs kan du begära att få ut ett intyg som redogör för kursens innehåll. För att få ett intyg krävs en närvaro på minst 75 %.

Hör av dig till Kundcenter Folkuniversitetet Väst (kundcenter.vast@folkuniversitetet.se) om du vill ha ett kursintyg. Observera att om intyget är från en kurs som avslutades för mer än ett år sedan, kommer du att få betala en administrativ avgift på 150:-.

Få vårt nyhetsbrev

Sista minuten-kurser

Kvalitet och Miljö

Stöd och matchning

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi på Folkuniversitetet vet att kunskap förändrar. Hos oss får du mer!

Läs mer om Stöd och matchning

Kontakta oss!

Här hittar du kontaktuppgifter till vår personal i Göteborg.

Kontakta oss!