Magneter, vad är de och vad gör de?

För att delta i denna studiecirkel krävs medlemskap i Örebro Senioruniversitet.

Magneter, vad är de och vad gör de?
Olle Eriksson är sedan 1999 professor vid Institutionen för Fysik och Astronomi, Uppsala universitet. Sedan 2016 är han också gästprofessor vid Örebro universitet. Hans forskningsintressen berör magnetiska material och hur de kan användas.

Vi kommer att få veta om hur magnetiska material kan hjälpa oss till en grön energiomvandling, hur sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons kan kopplas till förekomsten av magnetiska nano-partiklar* i hjärnan, varför jorden är magnetisk, hur alla videoklipp som lagras på nätet finns i pyttesmå magneter och mycket annat.

*Hur stor är en nano-partikel?
Nano betyder miljarddel och en nano-meter är en miljarddels meter eller en miljondels millimeter. Det är svårt att föreställa sig något så litet! Tänk dig en nano-partikel och en fotboll. Ungefär samma storleksförhållande får du om du jämför en fotboll med jordklotet!
För mer information, kontakta: Ulf Jorner 0706-61 66 55 eller ulf.jorner@gmail.com

Ulf Jorner
ulf.jorner@gmail.com