Döden i det gamla Egypten

I denna föreläsnings-serie på fyra gånger gör vi en djupdykning i den fornegyptiska tankevärlden och undersöker de gamla egyptiernas föreställningar om döden och livet på den andra sidan. Föreläsningarna utgör en naturlig fortsättning på serien ”Världen enligt de gamla egyptierna”, men kan även följas fristående, utan särskilda förkunskaper. Datumen för föreläsningarna är 26/9, 10/10, 24/10 och 28/11

Pyramider, påkostade klippgravar och överdådiga gravskatter, offerformler, dödsmasker och balsamerade lik… Det är lätt att få intrycket att de gamla egyptierna var besatta av döden. Inget kunde vara mera fel. Egyptierna älskade livet, och ville inget hellre än att det skulle fortsätta för evigt, på den andra sidan.

För att uppnå en existens i evigheten krävdes noggranna och mödosamma förberedelser: Man måste låta bygga sig en grav, utrusta den med allehanda ting man behövde i nästa liv, och man måste ombesörja att kroppen mumifierades kort efter att döden inträffat. Begravningsprästerna skulle utföra de rätta ceremonierna som hjälpte den döde att återfödas. Men för att få tillträde till dödsriket krävdes också att man levt ett rättfärdigt liv här på jorden och ens handlingar skulle komma att skärskådas vid den yttersta domen.

Under den här föreläsnings-serien tittar vi närmare på fornegyptiernas syn på döden, den mytologiska bakgrunden till föreställningarna om nästa liv och vägen dit. Vi studerar de materiella uttryck som egyptiernas längtan till evigheten tog i form av t.ex. gravmålningar och mumiekistor. Religiösa texter såsom Dödsboken berättar för oss om de faror som lurar i underjorden och instruktioner leder fram till ”de två sanningarnas sal” där ens fortsatta öde ska avgöras för all framtid.

Carolin Johansson Carolin är egyptolog (Fil. mag, Uppsala universitet) och har ägnat större delen av sitt liv åt att studera den fornegyptiska civilisationen. Läs mer om Carolin Johansson

Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Boka nu!

Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
26 sep 2019
Slutdatum
28 nov 2019
Antal veckor
4 veckor
Tid kvar till startdatum:
11 dagar
To 18:00 - 19:45
(En studietimme är 45 minuter)
4 st
1019405

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners