Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Världen enligt de gamla egyptierna

Världen enligt de gamla egyptierna

I denna föreläsnings-serie på tre gånger gör vi en djupdykning i den fornegyptiska tankevärlden och undersöker de gamla egyptiernas föreställningar om sig själva och det universum som omgav dem. Datumen för föreläsningarna är 14/2, 21/3 och 25/4

En mängd skriftliga källor har bevarats från det forntida Egypten och gör det möjligt för oss att få en glimt av den faraoniska kulturens filosofi och religion. En intrikat väv av mytologier berättar för oss om hur världen en gång blev till ur ett oändligt, mörkt och kaotiskt hav. I skapelseögonblicket utkristalliserades den gudomliga ordningen, maat, som kom att bli det ramverk inom vilket hela kosmos existerade.

I det gamla Egypten hängde gudarna och människorna ihop i ett komplext system där Farao själv fungerade som ett nav kring vilket samhället var uppbyggt. Idéen om maat blev det kitt som höll samman det egyptiska riket och bidrog till att den fornegyptiska civilisationen kunde bestå i hela tre tusen år. Religionen manifesterades konkret i mängder av gudar vars kulter upprätthölls via regelbundna ritualer utförda av välorganiserade prästerskap i tempel runt om i hela Egypten. För den enskilde var amuletter viktiga för att avvärja faror eller befrämja fertilitet och husgudar skyddade havande kvinnor och små barn.

Vi tittar närmare på fornegyptiernas uppfattningar om sig själva, om landet de bodde i, om himlavalvet och underjorden som omgav dem. Vilken betydelse hade solen och hur uppfattade man tiden? Vad var människans roll i världen och vilka personliga ideal strävade man efter?

Kursledare

Carolin Johansson Carolin är egyptolog (Fil. mag, Uppsala universitet) och har ägnat större delen av sitt liv åt att studera den fornegyptiska civilisationen. Läs mer om Carolin Johansson

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
14 feb 2019
Slutdatum
25 apr 2019
Antal veckor
3 veckor
Tider
To 18:00 - 19:30
To 18:00 - 19:30
To 18:00 - 19:30
Studietimmar
6
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
3 st
Arr nr.
988996
Platser kvar
Ja
Pris
600 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners