Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Egyptiska hieroglyfer 1

Egyptiska hieroglyfer 1

Lär dig tyda den fornegyptiska bildskriften.

Följande lördagar är det kurs: 16/2, 9/3, 16/3, 23/3, 27/4, 4/5 och 11/5

Varje tillfälle har 3 lektioner inklusive 15 minuters paus

Målgrupp:

Allmänintresserade som vill prova på ett forntida skriftspråk och/eller lära sig mer om det gamla Egypten.

Förkunskaper

Inga förkunskaper i egyptologi eller språkstudier behövs men det är bra att känna till de mest grundläggande grammatiska begreppen (ordklasser osv.). Obs, kursmaterialet är till stor del på engelska, Vi kommer preliminärt att hinna arbeta med den första halvan av kursboken under denna kurs.

Syfte:

Att utforska grunden för de fornegyptiska hieroglyferna som skriftsystem och den kunskap de ger om den faraoniska kulturen och tankevärlden.

Mål:

Grundläggande förståelse för skriftsystemets betydelse, uppbyggnad och utveckling under faraonsk tid. Att med stöd av teckenlista och ordlista kunna känna igen och uttyda enklare ord och fraser.

Beskrivning/innehåll:

I de egyptiska hieroglyferna förenas ord och bilder i en närmast magisk kombination. Skriftsystemet uppkom ca 3000 f Kr och kom att användas under mer än tre tusen år för allt från religiösa texter till administration, privata brev och sagor. Mängder av inskriptioner har överlevt tidens tand och kan idag ge oss en ovärderlig insikt i de gamla egyptiernas föreställningsvärld.

Skriften är mycket raffinerad och att läsa hieroglyfer är både klurigt och roligt, inte helt olikt hur man gör för att lösa en rebus men att lära sig grunderna är inte så komplicerat som man kanske först kan tro. De hundratals tecknen är alla små bilder som i sig berättar för oss om Nildalens människor, djur, natur och kultur. Tillsammans bär de ljud och idéer som på ett finurligt sätt låter de gamla egyptierna tala till oss över årtusendena.

Arbetssätt

I denna prova-på kurs får vi på ett lättsamt sätt närma oss hieroglyfskriften och det kulturella sammanhang den förekom i. Vi varvar teori med praktiska övningar och lägger ner mycket tid på att diskutera exemplens bakgrund och betydelse. Vi fokuserar på praktisk förståelse och arbetar med enkla exempel från riktiga föremål. Kursen avslutas med en specialvisning av Medelhavsmuseets egyptiska utställning.

Kursledare

Carolin Johansson Carolin är egyptolog (Fil. mag, Uppsala universitet) och har ägnat större delen av sitt liv åt att studera den fornegyptiska civilisationen. Läs mer om Carolin Johansson

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
16 feb 2019
Slutdatum
11 maj 2019
Antal veckor
7 veckor
Tider
Lö 10:00 - 12:30
Lö 10:00 - 12:30
Studietimmar
21
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
7 st
Arr nr.
987293
Platser kvar
Ja
Pris
2 300 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners