Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Egyptiska hieroglyfer 2

Egyptiska hieroglyfer 2

Fortsättningskurs i att lära sig tyda egyptiska hieroglyfer.

Följande lördagar är det kurs: 16/2, 9/3, 16/3, 23/3, 27/4, 4/5 och 11/5. Varje tillfälle har 3 lektioner med 15 minuters paus.

Målgrupp

Allmänintresserade som vill prova på ett forntida skriftspråk eller lära sig mer om det gamla Egypten

För att kunna tillgodogöra sig innehållet behöver deltagaren ha grundläggande kunskaper om hieroglyfskriften motsvarande ”Egyptiska hieroglyfer 1” Det går bra att kontakta kursledaren carolin.johansson@folkuniversitetet.se om man är osäker på kursens nivå. Obs, kursmaterialet är till stor del på engelska.

Syfte

Att tillämpa och utveckla grundläggande kunskaper om den egyptiska hieroglyfskriften och att bygga på den förståelse om den faraoniska kulturen och tankevärlden som de skriftliga exemplen ger.

Mål

Att med stöd av teckenlista och ordlista kunna uttolka kortare textavsnitt och en fördjupad förståelse av textens funktion och det sammanhang som inskrifterna förekom i.

Beskrivning/innehåll

I de egyptiska hieroglyferna förenas ord och bilder i en närmast magisk kombination. Skriftsystemet uppkom ca 3000 f Kr och kom att användas under mer än tre tusen år för allt från religiösa texter till administration, privata brev och sagor. Mängder av inskriptioner har överlevt tidens tand och kan idag ge oss en ovärderlig insikt i de gamla egyptiernas föreställningsvärld

.

Skriften är mycket raffinerad och att läsa hieroglyfer är både klurigt och roligt, inte helt olikt hur man gör för att lösa en rebus men att lära sig grunderna är inte så komplicerat som man kanske först kan tro. De hundratals tecknen är alla små bilder som i sig berättar för oss om Nildalens människor, djur, natur och kultur. Tillsammans bär de ljud och idéer som i en finurlig kombination låter de gamla egyptierna tala till oss över årtusendena.

I denna kurs får vi på ett okomplicerat sätt närma oss hieroglyfskriften och det kulturella sammanhang den förekom i. Vi varvar teori med praktiska övningar och lägger ner mycket tid på att diskutera exemplens bakgrund och betydelse. Vi fokuserar på praktisk förståelse och arbetar med enkla exempel från riktiga föremål.

Arbetssätt

Introduktion, bakgrund och teori presenteras av kursledaren. Tillsammans gör vi sedan praktiska övningar med exempel från kursmaterialet. Vi diskuterar löpande betydelse och sammanhang för en fördjupad förståelse av den fornegyptiska kulturen. I möjligaste mån justerar vi innehåll och takt efter kursdeltagarnas önskemål. Kursen avslutas med en visning i Medelhavsmuseets Egyptenutställning där vi testar våra nya kunskaper på några av föremålen i utställningen.

Studiematerial

Egyptian Hieroglyphs for Complete beginners av Bill Manley. Thames & Hudson Ltd, London (2012).+ utdelat material. Vi kommer preliminärt att hinna arbeta med den andra halvan av kursboken under denna kurs.

Kursledare

Carolin Johansson Carolin är egyptolog (Fil. mag, Uppsala universitet) och har ägnat större delen av sitt liv åt att studera den fornegyptiska civilisationen. Läs mer om Carolin Johansson

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
16 feb 2019
Slutdatum
11 maj 2019
Antal veckor
7 veckor
Tider
Lö 13:15 - 15:45
Lö 13:45 - 15:45
Studietimmar
21
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
7 st
Arr nr.
988990
Platser kvar
Ja
Pris
2 300 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners