Föreläsning - Kvinnliga tonsättare

Återupptäckta svenska tonsättarinnor. Musikforskare Christina Tobeck föreläser.

Mot slutet av 1800-talet talades mycket om den moderna kvinnan, hon som ville ta del i samhällslivet på samma villkor som männen. De kämpade för allmän rösträtt och för att få sin rättmätiga plats i samhället, som det hette.

Detta gällde också musikaliskt begåvade kvinnor, de som tidigare musicerat inom hemmet och underhållit gästerna i de borgerliga salongerna med vackra pianostycken och sånger.

En del skaffade sig nu en hantverksmässig skolning och började komponera också i större former och till och med för orkester. Dessa verk var alltså var avsedda för det offentliga musiklivet.

När Föreningen Svenska Tonsättare bildades 1918 fanns en kvinna med bland de 38 stiftarna, Helena Munktell, som komponerat både orkesterverk och opera. Den något äldre, gotlandsfödda Elfrida Andrée kämpade medvetet för ”kvinnosläktets höjande” både genom sitt komponerande och genom att bli Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist.

Till de framgångsrika hörde också Laura Netzel och Valborg Aulin, och Alice Tegnér gjorde en pionjärinsats på barnvisans område.

När sedan musikhistorien skulle skrivas, glömdes de bort. Men under senare år har vi börjat upptäcka dessa kvinnliga tonsättare som kämpade för att få sin rättmätiga plats i musiklivet.

Nu upptäcker vi intressanta livsöden och musik som är väl värd att införlivas i den levande repertoaren.

Efter föreläsningen blir det tid för frågor och diskussion.

Föreläsningen börjar 18.00 i Almedalsbiblioteket.

Inget inträde.

Ingen föranmälan.

Välkomna!

Kundtjänst i Visby
info.visby@folkuniversitetet.se

9 okt 2019
Slutdatum
9 okt 2019
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
45 dagar
(En studietimme är 45 minuter)
1 st

Våra repolokaler i Visby.

Kurs i italienska.

Målerigrupp

Kurs i afrikansk dans

Kurs i silversmide

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Senioruniversitetet

Senioruniversitetet är en ideell förening knuten till Folkuniversitetet.

Senioruniversitetets aktuella program

Prenumerera på vårt nyhetsbrev