Föreläsning - Heliga Birgitta som feminist

Vem var Heliga Birgitta egentligen, och vilket är hennes arv in i vår tid? Ebba Witt-Brattström, professor i litteratur, föreläser under medeltidsveckan.

Birgitta Birgersdotter (1303-1373) har genom sina sexhundra uppenbarelser, däribland världslitteraturens första förlossningsberättelse när Maria föder sin son Jesus, haft stort inflytande på den humanisering av kristendomen som i digerdödens spår äger rum under 1300- och 1400-talen. Därför helgonföklarades hon redan 1391.

Den protestantiska reformationens män, Martin Luther och Olavus Petri, ogillade starkt Birgittas Mariacentrerade budskap och rehabiliterinen av Birgitta i Sverige har tagit tid.

Inte förrän i början av nittonhundratalet, med kvinnorörelsens behov av förmödrar, återinträdde hon i det allmänna medvetandet, men då i egendomligt motsägelsefull skepnad. Å ena sidan som feministernas stränga men förlåtnde själsmoder och å andra sidan som den manliga forskningens prakthysterika med feminina mindervärdeskomplex.

Men vem var Heliga Birgitta egentligen, och vilket är hennes arv in i vår tid?

Efter föreläsningen blir det tid för frågor och diskussion.

Föreläsningen börjar 18.00 i Almedalsbiblioteket.

Inget inträde.

Ingen föranmälan.

Välkomna!

Kundtjänst i Visby
info.visby@folkuniversitetet.se

7 aug 2019
Slutdatum
7 aug 2019
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
43 dagar
On 18:00 - 20:00
(En studietimme är 45 minuter)
1 st

Våra repolokaler i Visby.

Kurs i italienska.

Målerigrupp

Kurs i afrikansk dans

Kurs i silversmide

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Senioruniversitetet

Senioruniversitetet är en ideell förening knuten till Folkuniversitetet.

Senioruniversitetets aktuella program

Prenumerera på vårt nyhetsbrev