Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Gjuta keramik

Gjuta keramik

Keramik är ett mycket spännande material som man kan arbeta med på många olika sätt. På den här kursen får du lära dig att tillverka gipsformar för att sedan kunna gjuta keramiska föremål. Att gjuta i keramik passar exempelvis bra om du vill tillverka något i större serier eller om du vill kunna göra mycket tunna föremål.

Kursen går lördag-söndag, 1-2/6 mellan 10.00-16.00 samt torsdagen den 13/6 och måndagen den 24/6 mellan 16.30-18.45.

Förkunskaper

Denna kursen passar dig som har någon erfarenhet av keramik. Kanske har du gått en grundkurs på folkuniversitetet eller något annat studieförbund. Kursen passar också dig som exempelvis har egen keramisk verksamhet och vill lära dig en ny teknik att arbeta med.

Innehåll

  • Du lär dig principerna för hur man går tillväga när man konstruerar en gipsform. Du lär dig att hantera gips och utföra enkla beräkningar för gipsåtgång. Vi diskuterar och jämför komplexiteten i olika gjutprojekt och skillnaderna mellan olika gjutleror.
  • Vid första återträffen som är cirka en vecka efter första kurstillfället lär du dig att gjuta med stengodslera och/eller porslinslera i din gipsform och vi går igenom hur du efterbearbetar ditt gjutna objekt.
  • Vid andra återträffen som är ett glaseringstillfälle tittar vi på olika glasyrer och deras egenskaper samt glaserar dina föremål som tillverkats under kursen.

Undervisningsform/Kursupplägg

Du tar med dig ett eller flera egna föremål som du vill gjuta av. Det kan exempelvis vara något som du själv har tillverkat i keramik.
Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 6-10 deltagare.

Material

Vi arbetar med gips och stengodslera och/eller porslinslera. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 75-150 kr/kg tillkommer och faktureras efter kursens slut. I materialkostnaden ingår gips,lera och glasyrer samt bränningar.

Utvecklingsmöjligheter

- Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att själv välja komplexiteten i ditt gjutprojekt. Du väljer själv om du vill hinna med flera enklare projekt eller något mer komplicerat.
- Det kan passa mycket bra att screentrycka på gjuten keramik. Gå kursen "Screentryck på keramik" på Folkuniversitetet.

Lokal

Keramikverkstaden är en luftig lokal med härlig atmosfär. Ateljén är utrustad med tio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Här finns alla verktyg du behöver samt ett stort utbud av unika glasyrer och engober. I det intilliggande ugnsrummet bränner vi kontinuerligt elevarbeten i våra tre stora keramikugnar.

Kursledare
Åsa Wolgast är utbildad keramiker vid bland annat Capellagården och Konstfack, där hon också har undervisat. Åsa har även studerat keramik vid Central Academy of Fine Art i Beijing, Kina. Hon behärskar flera olika keramiska tekniker men har främst specialiserat sig på gjutning i porslinslera samt screentryck på keramik.

Kursledare

Åsa Wolgast

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
1 jun 2019
Slutdatum
24 jun 2019
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
10 dagar
Tider
Lö 10:00 - 16:00
Sö 10:00 - 16:00
Studietimmar
20
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
4 st
Arr nr.
1012309
Platser kvar
Nej
Pris
2 750 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners