Sök Meny
Intervju med Kristjan Aunver

Kalligrafi är både form och innehåll

Kristjan Aunver undervisar i kalligrafi och tröttnar aldrig på att skriva vackra bokstäver, något som gör honom till en bättre människa.

Hej Kristjan, vem är du?
Jag är universitetsadjunkt i kostvetenskap vid Uppsala universitet sedan 2004, men har även arbetat som kock, musiker och fotograf, bland annat. Jag är född och uppvuxen i Uppsala. Som fotograf har jag gjort ett 30-tal utställningar och åtta böcker. Jag undervisade även under många år i fotografi på Folkuniveristet.

Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala?
De senaste åren har jag haft en kalligrafikurs för nybörjare.

Hur började du med kalligrafi?
Jag har hållit på med kalligrafi i 50 år. Började 1968, när jag gick i sjunde klass. Sedan dess har jag nog varje dag skrivit vackra bokstäver, på ett eller annat sätt. Har aldrig tröttnat! Och försökt utveckla mig, som för tre år sedan då jag som vänsterhänt bestämde mig för att även lära mig skriva med höger hand. Det var spännande. Det tog ett år att vänja sig!

Vad är det bästa med att undervisa?
Att möta likasinnade. Jag blir inspirerad och lär mig att se saker på nytt sätt. Studiecirkelformen är fantastisk i det avseendet – man möts på ett sätt som man inte gör på nätet.

Vilka deltagare är det som går din kurs?
Nästan uteslutande kvinnor. Ibland ett och annat barn. Inte ovanligt att mor och dotter eller son går tillsammans. En kurs hade vi två tatuerare som ville lära sig fler stilar. De var redan väldigt duktiga!

Vad betyder kalligrafi för dig?
Allting har form – och innehåll. Form och innehåll hänger samman. Samverkar och är beroende av varandra. Det betyder att det inte bara är innehållet i en text som är viktigt, utan även hur texten presenteras, utformningen. När jag förmedlar ord och text tänker jag hela tiden på hur bokstäverna ser ut. Så kalligrafi är jätteviktigt för mig. Dessutom tror jag man blir en bättre människa om man tillägnar sig kalligrafi! Och vem vill inte bli en bättre människa!

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Nyhetsbrev