Sök Meny

Viktória Juhász

Jag heter Viktória Juhász och kommer från Ungern.

Vilken utbildning har du från hemlandet? Eller har du läst här i Umeå?

Jag har kandidatexamen i Företags- och nationell ekonomi från Ungern, som är validerad och exakt jämförbar med den svenska motsvarigheten. Jag har studerat i hela mitt liv och gått flera olika kurser för att utveckla mina kompetenser.

Här i Umeå har jag läst på SFI, på Komvux, på Korta vägen och på Hermods.

Hur kom det sig att du började på Korta vägen?

Min kompis på SFI tipsade mig om Korta vägen.

Vad har Korta vägen betytt för dig?

Korta vägen har betytt mycket för mig. Jag tycker att kursen var en väldigt bra och intensiv språkkurs samt att det erbjöds yrkescoachning och snabbväg till jobbet.

Under praktiken hos Vakin har jag utfört flera olika arbetsuppgifter inom yrkesområdet och lärt mig mycket om den svenska, ekonomiska terminologin samt om bolagets verksamhet.

Jag är tacksam för alla mina tidigare lärare och medarbetare på Korta vägen samt mina chefer och arbetskollegor på Vakin.

Vad är ditt bästa minne från din tid på Korta vägen?

Hela kursen är ett väldigt positivt minne för mig. Jag fick nya vänner, kunskaper och det ledde dessutom till en praktik som idag är en fast anställning! Om jag måste välja ett specifikt minne så var studiebesöken de roligaste och mest lärorika aktiviteterna.

Du gjorde praktik på Vakin och har nu fått jobb där. Vad är dina arbetsuppgifter?

Praktiken var en kombination av administrativa uppgifter samt utredningsuppgifter. De administrativa uppgifterna var inläsning och avstämning av kundreskontran och leverantörsreskontra. Utredningsuppgiften var sammanställning av nyckeltal för företaget samt en branschöversyn för jämförelse med vårt företag.

Efter sex månaders praktik vikarierade jag som controller i 1,5 år, så fick jag lära mig det. Sedan fick jag tillsvidareanställning som ekonomiadministratör 1 januari 2017. Mina arbetsuppgifter är bl.a. administration av kundfakturor samt att sköta kund- och leverantörsreskontran, läsa in inbetalningar i ekonomisystemet och skicka utbetalningar till banken.

Trivs du på jobbet?

Det är väldigt många uppgifter att hålla reda på, vilket är en utmaning och jag har lärt mig mycket! Vakin är ett fint bolag. 

Finns det många skillnader på jobbet om du jämför med ditt arbete i hemlandet?

Det är inte så stor skillnad mellan Sverige och Ungern eftersom båda länderna tillhör EU. Vi har likadana lagar och arbetsuppgifter i mitt hemland. Min tur var att jag har mer än 20 års erfarenhet inom ekonomi och tidigare gjort arbetsuppgifter ”från ax till limpa”. Därför kunde jag komma igång ganska snabbt på jobbet. I början av min karriär jobbade jag med löpande bokföring och sedan var jag avdelningschef för ekonomi, finansiering och redovisning vid olika myndigheter i Ungern.

Har du något tips eller något du skulle vilja säga till de som går Korta vägen eller har gått utbildningen och söker jobb?

Jag rekommenderar att delta vid många studiebesök, eftersom det ger både kontakter och erfarenhet till jobbansökan.

Ett annat råd är att våga prata svenska för att snabbt komma in i samhället och umgås socialt i olika grupper som exempelvis Vän i Umeå och olika språkkaféer (som finns i nästan hela Sverige).

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Deltagare berättar

Nyheter

Höstens datum för Swedextest och C1-test är nu klara. Testerna äger rum den 31 augusti och den 16 november. Anmäl dig här: http://www.folkuniversitetet.se/In-English/Swedish-courses/Swedish-in-Umea/?id=9113

Den 27 februari startade den trettonde omgången av Korta vägen här i Umeå. 

Vårens datum för vårt nya C1-test är  27 april. Anmäl dig på vår hemsida. Sista anmälningsdatum är den 13 april,

Vi har nu nöjet att kunna erbjuda ett test i svenska på C1-nivå enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS). Testerna lämpar sig bra för dig som behöver ett intyg som visar till exempel en arbetsgivare att du har mycket goda kunskaper i svenska. Språkprovet godtas av Socialstyrelsen för språklig behörighet till yrkeslegitimationer.

Vi kompetenshöjer våra lärare till att bli testledare på C1-nivå för att möta framtidens behov.