Sök Meny

Corne de Beer

Korta vägen räddade Corné, berättar hon. Hennes tips till andra deltagare på Korta vägen är att aldrig ge upp och att nätverka så mycket som möjligt.

1. Vilken utbildning har du från hemlandet? Eller har du läst här i Umeå?

Jag har en kandidatexamen i management och ledarskap från Freestate universitetet i Sydafrika, och 25 års arbetslivserfarenhet inom finansiell styrning, administration och Key Account management på Coca-Cola.

2. Hur kom det sig att du började på Korta vägen?

Jag fick reda på kursen via våra grannar. Sedan träffade jag mamman till mina döttrars skolkamrat, som just hade avslutat kursen och pratade mycket om den. Jag bestämde mig för att be Arbetsförmedlingen om att få gå kursen. Och det är hur det kom sig att jag började kursen.

3. Vad har Korta vägen betytt för dig?

Med risk för att låta överdriven men KV räddade mig. Jag började i slutet av februari. När jag började KV hade jag bott ett år i Sverige men jag hade inga vänner och min svenska var dålig.  På KV lärde jag mig inte bara om Sverige och det svenska samhället, utan jag träffade också vänner som jag fortfarande håller mycket kära än i idag. Jag gjorde min praktik på Volvo GTO i Umeå och fick goda referenser. Detta tillsammans med de utmärkta råd jag fick från studievägläraren på KV-programmet, (som också hjälpte mig att skriva ett bra cv och personligt brev), gjorde det möjligt för mig att få ett jobb direkt efter praktiken..

4. Vad är ditt bästa minne från din tid på Korta vägen?

Att sitta utomhus i första vårsolen. Måltiderna tillsammans och att lära mig tala svenska med mina vänner.

5. Du har nu fått jobb på Umeå universitet. Vad är dina arbetsuppgifter?

Jag är ekonomiadministratör på Designhögskolan. Som ekonomiadministratör fungerar jag som ledningsstöd till Designhögskolans ledning i strategiska ekonomifrågor, samordnar budgetarbete och ekonomiuppföljning samt hanterar löpande ekonomifrågor av olika slag. En stor del av mitt arbete innebär självständiga analyser, utredningar och beredande av underlag som rör budget, uppföljningar, prognoser, bokslut och anläggningsregister.

6. Trivs du på ditt nya jobb?

Jag älskar att arbeta, att vara bra på något och att ha någonstans att gå varje dag. Jag arbetar med underbara människor som gör vardagen rolig och lärorik.

7. Finns det många skillnader på jobbet om du jämför med ditt arbete i hemlandet?

Det finns inte så många skillnader som man skulle kunna tro. Den största skillnaden för mig är skillnaden mellan att arbeta för en statlig institution och ett privat företag.

8. Har du något tips till de som går eller har gått Korta vägen och som nu söker jobb?

Fortsätt att försöka, ge aldrig upp hoppet. Njut av dina erfarenheter på KV och nätverka så mycket som möjligt.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Deltagare berättar

Nyheter

Höstens datum för Swedextest och C1-test är nu klara. Testerna äger rum den 31 augusti och den 16 november. Anmäl dig här: http://www.folkuniversitetet.se/In-English/Swedish-courses/Swedish-in-Umea/?id=9113

Den 27 februari startade den trettonde omgången av Korta vägen här i Umeå. 

Vårens datum för vårt nya C1-test är  27 april. Anmäl dig på vår hemsida. Sista anmälningsdatum är den 13 april,

Vi har nu nöjet att kunna erbjuda ett test i svenska på C1-nivå enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS). Testerna lämpar sig bra för dig som behöver ett intyg som visar till exempel en arbetsgivare att du har mycket goda kunskaper i svenska. Språkprovet godtas av Socialstyrelsen för språklig behörighet till yrkeslegitimationer.

Vi kompetenshöjer våra lärare till att bli testledare på C1-nivå för att möta framtidens behov.