Sök Meny
Fler än någonsin vill byta jobb

Fler än någonsin vill byta jobb

Mitt-i-karriäristen söker en mening med yrkeslivet, men desto färre söker nytt jobb. I en ny mätning anger mer än hälften att de skulle vilja ha ett nytt jobb, men de som söker aktivt är desto färre. 43% vill byta jobb men gör det inte, bara 13% är ute och ser sig om efter ett nytt arbete.

Relaterad information

Folkuniversitetet har sedan 2013 årligen genomfört undersökningen Mitt i karriären-barometern, en mätning av hur yrkesverksamma mellan 40-55 år ser på sitt arbetsliv och sin framtid. Med sex år i ryggen visar undersökningen återigen ett resultat där många vill byta jobb. Den främsta anledningen till att de inte byter jobb (29%) är att de inte vet vad de vill göra. 

- Barometern visar att mer än varannan person sitter på sitt jobb och vill egentligen vara någon annanstans. 56% är verkligen en alarmerande siffra, man kan fråga sig vad det gör för sammanhållningen och engagemanget på arbetsplatsen. Jag tror att det till stor del handlar om kombinationen av dålig självinsikt, otydliga mål och rädsla för det okända. Fler måste våga mer, säger Charlotte Hågård, karriärexpert och föreläsare på Folkuniversitetet.

När det kommer till personlig utveckling är det just önskan om att vilja bli bättre på att utnyttja sina styrkor och talanger bättre, lära sig mer inom sitt område och våga mer som toppar bland de svarande. Företagare är den grupp som är minst intresserade av kompetensutveckling. Där svarar en tiondel att personlig utveckling inte är relevant alls.

För att ytterligare se vilka områden man vill utveckla innehöll årets Mitt i karriären-barometer en ny fråga som undersökte vilken kurs man skulle läsa om man fick välja fritt och utan kostnad. För kvinnor ligger kurser om psykologi och hälsa i topp (27% svarar att de helst skulle gå en kurs i det). Medan det för män är IT och teknik som lockar (25%).

- Att ta steget och läsa en kurs är absolut ett sätt att utveckla sig själv och kanske framförallt att hitta vad det är man vill göra. Det kan leda till att nya tankebanor öppnas upp och man behöver inte alltid stirra sig blind på att det man studerar ska vara ens nya framtid, utan istället våga se det som personlig utveckling som kan leda till något nytt, säger Mona Lanneskog, marknadschef på Folkuniversitetet i Stockholm.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners