Sök Meny
Ylva Vejrich–Dieden gick en kombinationskurs i språk

Hon kombinerade språk och resa

Ylva Vejrich–Dieden slog två flugor i en smäll när hon och hennes man läste en kombikurs i franska på Folkuniversitetet. Efter åtta veckor i Stockholm avslutades kursen med en veckas intensiva studier i Aix–en–Provence.

Relaterad information

– Jag blev positivt överraskad. Det var mycket bättre än jag trodde. Aix är en perfekt studieort med superbra lärare, genuin fransk kultur och vackra omgivningar, berättar Ylva.

De flesta av kurskamraterna hyrde in sig i franska familjer, men Ylva och hennes man valde att bo på hotell, för att få mer semesterkänsla. Däremot umgicks de flitigt med resten av gruppen, och varje dag mellan klockan nio och halv ett var det lektionstid.

– Jag gillade det lilla formatet, med en intim och personlig stämning i skolan. Lärarna var oerhört engagerade och kunniga. Man märkte att de tyckte att det var roligt att undervisa och att de verkligen ville förmedla kunskap.

– Vi fick prata mycket! Inget tragglande, utan kommunikation i verkliga vardagssituationer. Dessutom lärde vi oss hur samhället fungerar i Frankrike. Om någon av oss ställde en fråga, vips, så tog läraren fram material som vi kunde fördjupa oss i, vare sig det gällde historia eller maträtter. På så sätt var undervisningen väldigt flexibel och aktuell. Och effektiv.

Att det blev just franska är ingen slump. Ylvas man, Jean, har sina rötter i Frankrike. De reser ofta dit för att umgås med släkt och vänner. Dessutom tycker paret mycket om den franska kulturen och biensûr det franska språket. Målet är att kunna kommunicera med släkten, att läsa franska tidningar och förstå franska filmer. Under kursen passade Ylva och Jean på att hyra bil och turistade i den franska landsbygden, bland annat besökte de det vackra slottet le chateau Sainte Victoire.

– Det här är ett väldigt bra sätt att lära sig språket. Det finns en poäng med att först läsa språket här hemma, att lära känna de som man läser med, för att sedan fördjupa språkkunskaperna tillsammans på resmålet. Motivationen och lusten att lära ökar ännu mer när det finns en gruppkänsla.

Faktaruta Ylva Vejrich-Dieden

Familj: Man och två vuxna barn
Yrke: Legitimerad psykoterapeut och arbetar med team och individuell utveckling

Förebild: Aung San Suu Kyi, för hennes civilkurage och mod att kämpa för mänskliga rättigheter och orättvisor i Burma

Vill gå kurs i: Den italienska kombinationskursen och fortsätta läsa franska i liten grupp

Oanad talang: Bra på att spela teater och piano

Så underhåller jag min hjärna: Mitt yrke är i sig en ständig träning av hjärnan, att lära mig språk, lyssna på musik och att jogga – då hittar jag lösningar på problem

Faktaruta Kombinationskurser

Folkuniversitetet och IS Internationella Skolorna anordnar kombinationskurser i franska, spanska, italienska, tyska och engelska. Under åtta veckor läser man språket på Folkuniversitetet i Stockholm. Därefter följer en veckas intensivkurs i Aix-en-Provence, Barcelona, Florens, Düsseldorf eller Dublin. IS, som är knutet till Folkuniversitetet, erbjuder olika typer av språkkurser i nio språk på 52 orter runt om i världen.

Har du frågor?

Kontakta
08-789 42 00
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners