Sök Meny
Trevor Rooper

Intervju med Trevor Rooper

”Det roligaste med att läsa svenska är att utmana sig själv”

Hej Trevor Rooper, vem är du?
– Jag är en basebollkille från Oregon i USA. De senaste nio åren har jag rest runt som basebolltränare i olika länder, bland annat i Nederländerna, Australien, Österrike och USA. Jag kom till Sverige i april 2013 för att träna basebollaget Stockholm Monarchs. Kort därefter träffade jag min stora kärlek – Åsa – som jag nu lever ihop med. När jag inte tränar baseboll arbetar jag som snickare och så läser jag svenska på Folkuniversitetet.

Vad får du lära dig på Folkuniversitetet Stockholm?
– Jag har lärt mig massor! Jag har gått sammanlagt fem kurser på Folkuniversitetet, från nivå A1 till B1. Förutom alla ord och svensk grammatik har jag lärt mig om svenska traditioner och helgdagar. Lärarna gör ett fantastiskt jobb. De talar långsamt och tydligt så att alla ska kunna förstå. De tar sig tid att lyssna och hjälpa alla oss elever och de bryr sig om oss på riktigt. Framförallt uppmuntrar de oss att våga prata svenska. Allt är på svenska förstås. Man måste koncentrera sig ordentligt för att hänga med. Ibland känns det som om det kommer rök ur öronen på mig!

Vad är roligast med att gå kurs i svenska?
– Det roligaste är att utmana sig själv. Och att jag lär mig något nytt varje gång. Det känns som en belöning. Det är också spännande att möta de andra kursdeltagarna som kommer från hela världen.

Vad är svårast?
– Det svåraste är att lyssna och förstå. Det går så fort ibland. Jag tycker att det kan vara frustrerande att det tar så lång tid att lära sig språket. Man måste verkligen jobba hårt. Ibland tänker jag: ”Jag kommer aldrig att lära mig svenska”. Andra gånger känner jag mig nöjd och varm inombords: ”Kanske är det inte så illa?”. Det går mycket bättre att läsa svenska och att skriva går ganska bra. Jag har en stor fördel eftersom jag kan öva med min sambo.

Vad äter du helst till lunch?
– Ett säker kort är cheeseburgare med sallad, lök, majonnäs, ketchup och tomater. Jag gillar även älg i alla former – det är suveränt gott.

Vad ska du göra nu?
– Jag måste återvända till USA för att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. Då passar jag på att resa runt och träffa min familj. Min sambo följer också med så att hon får träffa släkten. Jag kommer att sakna Folkuniversitetet. Men jag räknar med att komma tillbaka om tre månader.

Vilket motto har du i livet?
– Lev i nuet och ångra inget!

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners