Sök Meny

”Ge inte upp och jämför dig inte med andra”

Efter en resa till södra Frankrike blev Sven Hjälmeby och hans fru helt betagna av landskapet, människorna och maten. Utan att kunna ett ord franska köpte de ett hus i närheten av Montpellier. Att läsa franska blev nödvändigt. Förra året köpte de ett Bed Breakfast som de nu driver.

Varför började du läsa franska på Folkuniversitetet?
– Hösten 2013 reste jag och min fru Katarina till södra Frankrike och blev väldigt förtjusta i både landskapet, människorna och maten. Året därpå köpte vi ett hus i en medeltidsby som heter Boussagues. Eftersom ingen av oss kunde ett ord franska då så var det ganska naturligt att börja studera franska, säger Sven Hjälmeby, som är egenföretagare inom byggbranschen.

– Förra året köpte vi även ett Bed & Breakfast i närheten, i Autignac, och sedan den 1 augusti driver vi det med hjälp av ett svenskt värdpar.

Vad är det viktigaste du har tagit med dig från tiden på Folkuniversitetet?
– Att inte ge upp utan att kämpa på, samt att inte jämföra sig med de andra kursdeltagarna. Jag och Katarina började på en nybörjarkurs men det var bara vi och en kille till som inte hade läst någon franska tidigare. Tyvärr slutade både Katarina och den andra killen ganska snabbt. Men jag bestämde mig för att fortsätta och kämpade mig igenom de två första terminerna. Det var framförallt tack vare läraren Christiane som jag orkade med det.

– När jag började på den tredje terminen så var det i en helt ny grupp och med en ny lärare som inte pratade någon svenska alls. Det och för mycket jobb gjorde att jag inte orkade motivera mig och jag avbröt därför mina studier. Men nu är jag redo igen. Jag vill gärna återuppta franskan och försöker ordna resten av mitt liv så att det ska bli möjligt.

Vad tycker du är svårast med franskan?
– Jag tycker allt med franskan är svårt men det svåraste är nog att förstå när människor pratar, jag tycker att det är betydligt lättare att läsa texter. Där vi håller till i Frankrike är det dessutom en ganska stark dialekt, så då blir det extra svårt att förstå fransmännen.

Vad har du för framtidsplaner?
– Vi har börjat organisera temaresor till vårt B&B. Just nu är det framförallt cykelresor men vi vill gärna bredda resorna och kombinera dem med mat och vin, yoga, vandring, måleri och kanske till och med intensivkurser i franska.

– Vi får väldigt mycket tips och idéer från vänner och bekanta samt av de som bor på vårt B&B. Så vi får se var det landar.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners