Sök Meny

Hon skapar mötesplatser för asylsökande

Sedan oktober förra året har Folkuniversitetet i Stockholm anordnat 30 kurser i svenska för asylsökande. Över 400 personer har gått kurser på olika nivåer och hälften av dem har dessutom deltagit i någon ytterligare aktivitet. Petra Cyrillus är den som ansvarar för utvecklingen av asylverksamheten och hittar nya samarbeten och aktiviteter för att hjälpa de asylsökande snabbare in i samhället.

– Vi har haft kombinerade musik- och språkcaféer på Musikvalvet Baggen i Gamla stan, som har varit väldigt lyckade. Först har vi lyssnat på konsert och sedan har vi haft en och en halv timmes språkcafé och fikastund då vi har pratat om musiken och andra intressanta ämnen, säger personalvetaren Petra Cyrillus entusiastiskt.

Att läsa svenska 24 studietimmar två gånger i veckan i en månad räcker inte för de asylsökande, menar hon. Viljan att lära sig språket är stor. De flesta är mycket motiverade och vill lära sig svenska så fort som möjligt. Därför känns det både roligt och viktigt att kunna erbjuda något mer:

– Jag har sett ett otroligt driv hos deltagarna och det är det som inspirerar mig. Jag vill skapa mötesplatser och en plattform för människor att träffas och prata med varandra. Att få kontakt helt enkelt. Och det är ju det som integration handlar om.

Petra nämner andra lyckade samarbeten: Ett med studenter på Stockholms universitet, där studenterna leder studiecirklar i svenska. Ett annat med personal på Handelshögskolan som håller i en språkverkstad där de diskuterar olika teman varje vecka. Och på PR- och kommunikationsbyrån Publik erbjuder man också språkcafé varje vecka. De gör en massa roliga saker tillsammans, berättar Petra. De har åkt skridskor i Kungsträdgården, haft godisprovning och gått på guidad visning i Riksdagen.

– Vi har även inlett ett samarbete med Kungliga Konsthögskolan för att hjälpa ensamkommande barn. Nu i sommar blir det sommarskola under fyra veckor, där första veckan är fritt skapande i Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen. Barnen, som kommer från ett boende i Täby, ska bland annat få bygga var sin drake som de kan flyga på en drakfestival på Gärdet.

Petras hjärta har alltid klappat extra för de som söker skydd i Sverige. När hon var liten och åkte förbi en flyktingförläggning i Flen sa hon till sin mamma: ”Där vill jag jobba när jag blir stor!” Förra sommaren blev drömmen verklighet. Då bodde och arbetade hon på ett asylboende i Gesunda, utanför Mora.

– Det var påfrestande på många olika sätt, men jag behövde den erfarenheten för att kunna börja förstå hur det är att komma hit som flykting. Jag är enormt tacksam över den erfarenheten.

Utöver alla samarbeten har Petra knutit två ”barfotalärare” till asylundervisningen. Det är volontärer med mycket goda språkkunskaper och som undervisar på fortsättningsnivå med samma upplägg och samma läroböcker som på grundkurserna – utan att få betalt. Petra är helnöjd med sitt jobb.

– Det känns fantastiskt roligt och meningsfullt. Jag känner mig både priviligierad och stolt över att ha varit med och byggt upp den här verksamheten på Folkuniversitetet, säger hon.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners