Sök Meny
"Jag har Stora Konstkursen tre dagar i veckan."

"Jag har Stora Konstkursen tre dagar i veckan."

Jag har Stora Konstkursen tre dagar i veckan, en fin grupp som jag har i teckning och måleri.

Hej Anna Sörenson, vem är du?
− Jag är konstnär och jobbar med konceptuell konst; måleri och kollage, installation och perfomance. För snart tio år sedan gjorde jag en utbytestermin på Parsons i New York. Det dröjde inte länge innan jag insåg att jag ville stanna, totalt uppslukad av den amerikanska expressionismen, minimalismen och land-art rörelsen. När det blev dags för Magister, var New York därför ett självklart val och jag studerade fri konst på Pratt Institute i Brooklyn. Nu bor jag i Stockholm med konstnären Daniel Rydh, vi gör kollage och installationer som vi ställer ut i bland annat USA, Sverige, Belgien och på Färöarna under namnet Rydh/Sörenson.

Vad gör du på Folkuniversitetet Stockholm?
− Jag har Stora Konstkursen tre dagar i veckan, en fin grupp som jag har i teckning och måleri. De läser tolv veckor och jag har lagt upp deras schema tematiskt, vilket betyder att de får prova olika tekniker, material och ämnen inom samtidskonsten; en vecka jobbar vi till exempel med minnen, en annan med identitet och en tredje tar vi inspiration från naturen.

− Jag har även nybörjarkvällskurser i teckning, akryl och akvarellmåleri, vilket är extra hjärtligt, då jag får möjligheten att introducera måleri till de som kanske aldrig hållt i en pensel.

Vad är roligast med att jobba på Folkuniversitetet?
− Jag har väldigt roligt när jag planerar kurser, hittar på övningar och sätter ihop bildmaterial, men roligast är att se hur alla deltagare löser konstnärliga problem och utmaningar så fint, och på så olika sätt.

Varför ska man gå din kurs?
− För att det är både nyttigt och lustfyllt att måla och teckna. Vi lär oss om våra egna och varandras sinnen. Konst är ett sätt att kommunicera och ett fantastiskt sätt att förstå både sin egen och andras kultur utan att behöva översätta, använda språk eller prata inför folk.

Vad är din största utmaning just nu?
− Jag har precis börjat övningsköra och det är både svårt och roligt. Det är absolut en utmaning, liksom något man måste lära både kroppen och huvudet. Trots allt, är det nog längtan att få kunna resa mer obehindrat som håller mig mest motiverad nu.

Vad äter du till lunch?
− Jag tar oftast med mig matlåda hemifrån, det brukar vara Daniel som lagar maten hemma hos oss, så det är alltid något trevligt och omsorgsfullt i lådan. Men går jag ut och äter, går jag gärna till Hötorgshallen, det luktar så gott där och hallen har en härligt rörig atmosfär.

Vad läser du?
− Jag läste just Sofi Oksanens "Norma", den var märklig och intressant. Annars är det körkortsteori som gäller för mig nu.

Vad inspirerar dig och varför?
− Något som alltid är väldigt kul är färglära, det är lite magi när man först upptäcker hur man blandar färg och hur de påverkar varandra, plötsligt börjar man se alla färger runt sig på ett nytt sätt, det kan vara ganska omtumlande. För mig hänger intryck och utryck ihop, när jag tittar på saker, går på utställningar, ser film, lyssnar på musik, får jag också automatiskt fler idéer, det var också därför jag tyckte så mycket om New York, det finns många intryck att ta in.

Vad ska du göra till helgen?
− Det är lustigt, jag ska faktiskt fira tre födelsedagsbarn, en sexåring på fredagen, en sextiosexåring på lördagen och en sjuttiofemåring på söndagen. Förhoppningsvis hinner jag måla lite, och ta minst en lång sovmorgon.

Vad är du bra på?
− Jag är bra på att bygga scenografier, iscensättningar och stilleben runt omkring mig. Det blev mer tydligt när jag flyttade till USA, förmågan att samla objekt och material från en plats som jag sedan organiserar och placerar, med eller utan arrangemang, nästan som sceniska gestaltningar av mina upplevelser.

Vilket motto har du i livet?
− Jag har flera: Det första är att det måste finnas balans - både i det stora och i det lilla.
Det andra är att man aldrig är för gammal för att lära sig nya saker.
Sist men inte minst, fira varje seger!

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners