Sök Meny
Intervju med Anna Edberg

"Jag har alltid tyckt att Japan är ett intressant land."

Anna Edberg började läsa japanska på Folkuniversitetet i Stockholm. När hennes son senare flyttade till Japan bestämde sig Anna för att prova livet i Japan hon med. Hon hittade ett hus på önKumejima där hon nu driver Småkaka Restaurant and Cafe och sprider kunskap om Sverige.

Hej Anna, vem är du?
− Jag är från Göteborg och har jobbat större delen i mitt liv som chef i olika serviceföretag. Jag gillar att sprida kunskap och ge människor upplevelser. Det kombinerat med att jag är en äventyrsknarkare har lett mig till det jag gör idag: Nu sprider jag kunskap om Sverige och har just avslutat en TV-inspelning
här i Japan, har några intervjuer kvar. Jag sköter även mitt företag Småkaka Restaurant and Cafe och uppdaterar även kontinuerligt min blogg: https://smakaka.org

Vilken kurs har du gått på Folkuniversitetet Stockholm?
− Jag har gått Japanska grund, 1 och 2.

Vad lärde du dig på kursen?
− Eftersom jag var helt novis på japanska lärde jag mig att det är svårare än vad jag trodde. Kursen var väldigt pedagogisk och jag använder fortfarande kursmaterialet här i Japan.

Vilken nytta har du av kursen?
− En väldig nytta - jag vill gå den en gång till nu när jag har fått lite mer inblick i hur japanska i Japan fungerar på riktigt. Jag skulle kunna tillgodogöra mig språkstudierna ännu mer idag.

Var bor du nu?
− Nu bor jag 7 månader i Japan på ön Kumejima nära Taiwan, och sedan 5 månader i Sverige. Jul och midsommar firar jag i Sverige.

Varför valde du just Japan?
− Jag har alltid tyckt att Japan är ett intressant land, och när min son efter avslutade studier i Sverige valde att studera japanska i Okinawa tyckte jag att det var en utmärkt ide. Han spenderade 7 år i Japan och avslutade med en juristexamen inom japansk juridik. Under den tiden träffade han Miho och de gifte sig för två år sedan i Sapporo. Efter bröllopet gjorde de en kompis-resa till en ö som heter Zamami och jag blev inbjuden att få följa med, trots att jag var mamma.

− När jag lämnade Zamami kände jag att jag ville starta ett företag och leva i Japan ett tag. Okinawas övärld fascinerade mig och vi började leta hus. Till slut hittade jag ett hus på Kumejima och slog till!

Vad ska du göra nu?
− Jag ska försöka återställa min trädgård efter den stora tyfon vi hade för en vecka sedan, så gott som alla mina träd, bär- och kryddbuskar ligger golvade på marken.

Vad äter du helst till lunch?
− Nu när jag är i Japan blir svaret: Två timmar gammal tonfisk som min granne Tzune brukar komma över med efter att han har varit ute och fiskat. Wasabi, soya och en iskall öl - bättre än så kan det inte bli!

Vilket motto har du i livet?
− Att A L D R I G ge upp mina mål, samt att försöka sprida energi till andra.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners