Sök Meny
Intervju Gunilla Kihlgren

En riktig aha-upplevelse

Glaskonstnären Gunilla Kihlgren, som leder Folkuniversitetets glasblåsarkurser, har jobbat med glas i mer än 35 år. Kurserna, som finns både på nybörjar- och fortsättningsnivå, ges i hennes egen glashytta i Hägersten. Även om hantverket är svårt, så kommer man längre än man kan tro under en helgkurs, berättar Gunilla.

Efter studier på Konstfack undervisade Gunilla Kihlgren på Konstindustriella högskolan i Helsingfors samt på glasavdelningen på Konstfack. Sedan 2004 driver hon sin egen glashytta i Hägersten.

 –Jag arbetar med skulpturala, unika objekt som jag ställer ut på gallerier, och jag har även en basproduktion med bruksglas och prydnadsfrukter, berättar Gunilla.

Vad gör du på Folkuniversitetet?
– Jag har glasblåsarkurser på nybörjar- och fortsättningsnivå. 

Varför ska man gå en kurs i glasblåsning?
– Glas är ett fantastiskt material och när man för första gången provar på att forma och blåsa är det en riktig aha-upplevelse. Hantverket är svårt men man utvecklas snabbt. Under en helgkurs kommer man längre än man kan ana.

Vad är det svåraste med glasblåsning?
– Det finns många svåra utmaningar i hantverket. Olika dekorationstekniker som till exempel graal, överfång och underfång. Att arbeta i stort format kräver fysisk styrka och erfarenhet.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners