Sök Meny
Christina Stielli om Författarskolan

Med hårt arbete kommer inspirationen

Christina Stielli älskar makten att kunna göra människor till riktiga rötägg eller hjältar. I september debuterade hon med romanen Jag älskar dig inte. Nu delar hon med sig av tips och erfarenheter från sitt skrivande.

Relaterad information

- Att gå Skrivarakademin är något av det bästa jag har gjort i mitt liv. Det var en sån dynamik och gemenskap i klassrummet. En magisk atmosfär. Vi delade glädje, skratt och tårar, säger Christina Stielli och strålar lyriskt.

Det har gått tre år sedan hon gick ut Författarskolan, där hon lärde sig grunderna och utvecklade sitt skrivande. Hon hyllar lärarna som lyckades skapa en trygg miljö där gruppen hade förtroende för varandra.

- Vi triggades att skriva om sånt man inte vill skriva om, heta sexscener, djurplågeri, cancer och barnmisshandel. Ju mer vi lärde känna varandra desto häftigare blev berättelserna. Då var det skönt att känna att ens text var i trygga händer.

Christina Stielli ville aldrig sluta på Skrivarakademin. Till slut sa en lärare: Nu är du klar, gå hem och skriv! Resultatet blev romanen Jag älskar dig inte, som handlar om ett äktenskap som havererar, en familj som splittras och en ljuv hämnd. Med känsloladdad intensitet får läsaren följa Lottens förtvivlan när hela hennes värld rasar samman. Maken Per, som lämnat henne och barnen, får till slut själv smaka på den förnedring han utsatt henne för.

Känslorna av sorg, saknad och ensamhet är Christinas egna, hämtade från sin egen skilsmässa, men historien är påhittad. Inspirationen hittar hon framförallt i möte och samtal med andra människor.

- Det roligaste med att skriva är att jag kan hitta på vad jag vill. Historien är min. Jag kan styra den och göra människor till riktiga rötägg eller hjältar, säger Christina och skrattar.

Liksom många andra kämpar hon för att få tiden att räcka till. Förutom att skriva på nästa roman driver hon ett företag som anordnar föreläsningar och utbildningar för skolpersonal. Hon föreläser också själv om ungdomars självkänsla, mål och motivation och har skrivit tre böcker i ämnet för ungdomar. Dessutom twittrar hon och är en flitig bloggare.

Christinas SEX SKRIVTIPS:

  • Att skriva handlar om hårt arbete
  • Vänta aldrig på inspirationen - den kommer när du skriver
  • Skriv om något som berör
  • Prata med andra författare för att få råd och kunna bolla saker
  • Var beredd på att stryka eller skriva om
  • Bara för att du har ett bokkontrakt är du inte i mål. Fråga förlaget Vad kan ni göra för min bok? Vad har ni för marknadsföringsplan och PRplan?

Faktaruta Christina Stielli

Ålder: 47 år
Familj:
Två döttrar på 17 och 19 år
Yrke: författare, föreläsare och egen företagare inom utbildningsbranschen
Förebild: Ingen särskild, försöker leva upp till mina ideal: omtanke för andra, ärlig mot mig själv och göra det som jag vill göra
Vill gå kurs i: Kriminalroman och thriller på Skrivarakademin
Oanad talang: Jag är en rackare på julklappsrim
Så underhåller jag min hjärna: Läser allt inom personlig utveckling, pedagogik och psykologi, allt som har med mänskliga relationer att göra och genom spännande samtal med mina barn.

Har du frågor?

Kontakta
08-789 42 00
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners