Sök Meny
Intervju med Marcus Hammarström

"Från Folkuniversitetet till Spotify"

Marcus Hammarström har gått på Folkuniversitetets kurs i musikproduktion. Nu finns en av hans låtar, Bittersweet Escape, på Spotify. En dansant synthpoplåt om olycklig kärlek.

Relaterad information

Trots ett kreativt jobb kände Marcus Hammarström att det fattades något i livet. Det var helt enkelt inte nog att köpa ytterligare ett gymkort. Så han började skriva historier inspirerade av sitt eget och sina vänners liv i Stockholm. Berättelser som blev till låtar.

− Melodierna hade jag i huvudet, men jag ville även kunna förmedla min musik till andra. Jag insåg att det var "nu eller aldrig". Så jag började leta efter kurser i musikproduktion och fastnade för Folkuniversitetets kurs i Cubase.

Marcus är uppväxt i en familj där musik alltid varit närvarande men länge handlade det främst om att sjunga andras låtar. Drömmen om att skapa egen musik fanns därinne men det är först nu, med projektet Midlife Stories, som drömmarna blivit verklighet.

Vad handlar Bittersweet Escape om?
− På ytan är det en historia om olycklig förälskelse. Det jag har velat fånga är den där dubbla känslan av att både lyftas upp och dras ner i djupet på samma gång – en bitterljuv känsla. På ett djupare plan handlar låten också om att sökandet efter bekräftelse kan bli destruktivt och leda till att man bara blir ännu mer osäker på sig själv.

− Musikaliskt tänkte jag mig låten som en riktigt sorglig ballad. När jag sen skulle börja spela in den kände jag att det var bättre om musiken kunde återspegla den dubbla känslan i texten.

Bittersweet Escape är inspelad i kursledarens Sophie Rimhedens studio och hon är också medproducent till låten. Sophie är själv artist och musikproducent med lång erfarenhet i branschen. Att ha någon med erfarenhet att bolla idéer med var ett stort stöd under processen.

− Sophie hjälpte mig att få fram det jag hade tänkt utan att lägga sig i det kreativa för mycket. Trots att låten är vemodig har processen att göra den varit väldigt lustfylld.

Har du någon egen studio?
− Jag har investerat i en enkel "hemmastudio" med Cubase 6, ett rejält ljudkort, midi-keyboard och mic. Ett tips är att försöka skapa ett särskilt rum för grejerna så att man lätt kan komma igång när man får inspiration. Jag har kommit av mig flera gånger genom att först behöva koppla ihop alla sladdarna.

Vad är det roligaste med att göra musik?
− För min del handlar det mycket om att utmana mig själv. Till en början att se om jag kunde fånga och förmedla mina idéer och känslor, men sedan också att våga dela med mig till andra vilket visade sig vara en minst lika stor utmaning. Jag mår bra av att ta vara på min dröm och göra det jag har lust med. Om det skulle kunna inspirera någon annan till att också våga utmana sig själv är det en fin bonus.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners