Sök Meny

Tårta på tårta eller smör på smör?

För ett och ett halvt år sedan lämnade Agne Bendikiene sitt hemland Litauen och jobbet som biokemist för att bosätta sig i Sverige. Nu läser hon svenska på Folkuniversitetet. Hon vill finslipa sina språkkunskaper och lära känna den svenska kulturen. Och få ett arbete.

– Jag var chockad i början när jag kom till Sverige. Jag kunde inte ett ord svenska och saknade mitt jobb, min familj och mina vänner. Och jag förstod inte alls vad folk höll på med när de plötsligt drog in luften och sa Åh! eller Ah! Jag trodde de hade ont! Men nu vet jag att det är helt normalt, att svenskarna gör så för att uttrycka att de gillar något, säger Agne Bendikiene och skrattar.

Agne följde med sin man som hade fått arbete på ett svenskt företag i Södertälje. Hon började läsa svenska via Skype för en privatlärare från Litauen. Men i vintras kände hon att det var något som saknades. Hon behövde träffa andra människor och finnas med i ett sammanhang. 

– Jag började läsa svenska på Folkuniversitetet för fem månader sedan och det var ett bra val! Jag har träffat många nya människor, fått vänner och utvecklat min svenska. För att snabbt gå framåt valde jag att läsa intensivkurser. Nu har jag jobbat stenhårt med min svenska och är riktigt stolt över mig själv! 

Eftersom Agne bor i Södertälje får hon pendla en timme varje morgon till skolan. Det är kämpigt, men ändå värt den långa resan. Nu pratar hon så gott som flytande svenska. Hon är väldigt nöjd med sin lärare.

– Paula är en fantastisk lärare. Hon är både charmig, duktig, smart och hjälpsam. Hon är som en förenande bro mellan oss elever och det svenska samhället. Hon har hjälpt mig väldigt mycket och jag är så tacksam över att gå i hennes klass.

För andra som vill lära sig svenska tipsar hon om alla möjligheter som finns på Folkuniversitetet. 

– Jag brukar gå på allt som Folkuniversitetet anordnar. De har föreläsningar som är helt gratis. Då kan du öva hörförståelse och även utveckla ditt ordförråd. På språkcaféet övar du det muntliga, att prata svenska med svenskar. Det är också roligt att gå på deras teaterföreställningar.

– Det bästa tipset är annars att prata svenska så mycket som möjligt! Ta varje chans du kan att prata svenska, även om det blir fel i början. Försök igen och igen, till slut kommer det!

Agne konstaterar att det är stora skillnader i mentaliteten mellan svenskar och litauer. 

– Vi litauer är mer direkta i språket och säger rakt ut vad vi tänker och tycker. Här i Sverige blir jag ibland förvirrad, för svenskarna verkar undvika att säga rakt ut vad de tycker. Istället pratar de runt omkring det hela vilket gör det svårt att förstå vad de egentligen tänker. Svenskar är väldigt blyga också, tycker Agne.

Bland det svåraste med svenskan tycker hon är uttalet och speciella uttryck. En del uttryck påminner om varandra, som till exempel tårta på tårta. I Litauen säger de smör på smör. Agne tycker också att det är svårt att tolka subtila språknyanser. Däremot gillar hon att svenskan låter som en melodi.

– Min favoritplats i Stockholm är Djurgården. Det är en fantastisk plats för picknick och promenader eller att bara sitta och läsa en bok. Mitt favoritmuseum är Fotografiska, som ställer ut fantastiska och inspirerande bilder av mästare inom fotografi. Annars är jag svag för bakverk, jag älskar nöttårtan på Café Folkan och de franska bakverken på caféet Petit France.

Just nu har Agne fullt upp med att finputsa språket för att kunna bli bättre på att prata och förstå svenskarna, både språkligt och hur de tänker och beter sig. Hon vill fördjupa sig i den svenska kulturen. Nästa utmaning är att hitta ett arbete.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners