Sök Meny

Att måla ikoner ger mig lugn och harmoni i vardagen

Efti Papadopoulou-Georlin har alltid fascinerats av ikoner. Redan som barn ritade hon huvuden, kroppar, kläder och ansiktsuttryck som om det vore ikoner. Nu målar hon på heltid både i Sverige och i Grekland. Sedan 2005 undervisar hon i ikonmåleri på Folkuniversitetet.

− Att måla ikoner är spännande, rofyllt, magiskt, roligt, intressant och oerhört meditativt. För mig finns det inget bättre och när mina elever återkommer år efter år, så uttrycker de samma sak som jag, säger Efti Papadopoulou-Georlin med eftertryck.

Efti föddes i Grekland och växte upp i en grekiskortodox familj i Sverige, omgiven av ikoner. Hennes föräldrar var inte särskilt religiösa, men barnsligt förtjusta i ikoner. De såg ikonerna mer som konstverk.

− Jag har själv alltid fascinerats av ikonernas utstrålning, uttrycksfullhet och inte minst det lugn som de förmedlar. Målandet är som en slags meditation för mig, det ger mig lugn, harmoni och balans i mitt vardagliga liv.

Hur kom det sig att du började måla ikoner?
− Sommaren 1993 träffade jag en ikonmålare som målade i ett av Meteoraklostren i Grekland. Jag brukar säga att det var han som fick mig att börja måla. Han gav mig en träplatta, lite färger och sa att det var bara att börja. Inte var det lätt att på egen hand måla en ikon, resultatet blev inte det bästa, men jag fastnade och det var en lyckoträff.

− Sommaren därpå gick jag en ikonmålerikurs i Thessaloniki och jag älskade det. Tyvärr kunde jag inte fortsätta aktivt eftersom jag fick barn och undervisade i språk på en folkhögskola. Men längtan efter att börja måla fanns hela tiden, tills jag bestämde mig för att säga upp mig från min tjänst som folkhögkolelärare 2004 och börja måla på heltid. Sedan dess har jag målat varje dag och det är lika roligt, lustfyllt och spännande idag som då.

Är det svårt att måla ikoner?
− Nej, det spelar ingen roll om man aldrig har hållit i en pensel, mina elever blir alltid förvånade över att deras ikoner blir så fina, och så är det, inga förkunskaper krävs, bara intresse och vilja.

Vad är det bästa med att undervisa?
− Det som är så fantastiskt med att ha elever är att de alltid blir så glatt överraskade över sina resultat. Det är väldigt roligt och givande att undervisa. Samtidigt som jag lär eleverna detta lite udda hantverk så utvecklas jag i mitt eget måleri. 

Vad är bra att tänka på när man målar ikoner?
− Jag brukar säga till mina elever att det finns elva saker på T som är bra att ha med sig när man målar ikoner, det är: Tid, Tålamod, Tro, Tanke, Träning, Teckning, Teknik, Teologi, Tacksamhet, Talang och Tur. 

Vad betyder ikoner för dig?
− Eftersom jag är en rastlös själ så har ikonerna betytt oerhört mycket för mig, de har givit mig ett lugn som jag aldrig känt tidigare. Det är meditativt och rogivande för min kropp och själ att måla ikoner. Det ger mig tid till eftertanke och mitt tålamod har blivit mycket bättre. Jag känner stor tacksamhet över att jag får träda in i den gudomliga världen varje dag och får ta del av alla dessa helgons liv och möta deras lidande. 

− Jag anordnar även ikonmåleriresor till mitt hemland Grekland. Nu är det fjärde året i rad som jag far dit med en grupp ikonmålare. Vi målar, badar, äter god mat och besöker kloster, kyrkor och andra spännande platser. Det är ett fantastiskt program och jag är så glad att jag får vara med att uppleva det.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners