Sök Meny
”Målet är att prata svenska så gott som flytande.”

”Målet är att prata svenska så gott som flytande.”

Marietheres Schönich bor i Tyskland och språk, särskilt det svenska språket, är ett av hennes stora intressen. Då hon inte hade någon möjlighet att gå en språkkurs i Sverige valde hon att gå en kurs i svenska via Skype. Målet är att kunna läsa böcker på svenska och att en dag kunna prata så gott som flytande, kanske till och med flytta till Sverige.

Relaterad information

Varför ville du gå en kurs i Svenska via Skype?
− Att lära sig ett nytt språk är alltid en utmaning, framför allt när det gäller att kommunicera med andra. Eftersom jag inte hade någon möjlighet att gå en språkkurs i Sverige var Skypekursen är ett väldigt bra sätt att lära mig språket. Via Skype fick jag möjlighet att kommunicera på svenska tillsammans med människor av olika nationaliteter.

Kan du berätta lite om hur en kurs via Skype går till?
− Vi träffas två gånger i veckan under en och en halv timme. Inför lektionerna får vi förbereda olika texter och övningar vilket kräver ett par timmars hemarbete mellan lektionerna.

− Vi börjar alltid med ett samtal där alla får berätta om sin aktuella vardagssituation. Deltagarna på min kurs kommer bland annat från Italien, Peru, Etiopien och Iran och några av dem bor redan i Sverige. Sedan gör vi övningar, grammatik och pratar om olika aktuella texter, intervjuer från radion eller diskuterar en film. Fokus ligger framför allt på muntlig kommunikation och det är intressant att utbyta erfarenheter på det sättet!

Hur tycker du att läraren är?
− Lektionerna är mycket varierande och vår lärare uppmuntrar och stödjer varje deltagare för att vi hela tiden ska bli bättre och lära oss mer.

Har du några tips till andra som är intresserade av att gå en kurs via Skype?
− Som det står på Folkuniversitetets hemsida så är det viktigt att välja en lugn plats där man inte blir störd under lektionen. Jag tycker också att det är bra att planera in en fast tid varje dag för att förbereda mig inför lektionen.

Vad är målet med kursen? Hur kommer du att använda dina nya kunskaper när kursen är slut?
− Jag gillar verkligen att läsa böcker och andra texter på svenska! Målet är att kunna läsa och förstå svenska böcker, radio- och tv-program ännu bättre. Jag hoppas att jag en dag ska kunna prata svenska så gott som flytande.

− Jag tycker också om att vara i Sverige – både för att njuta av att vara ensam i naturen och för att prata med människorna som jag träffar. Vem vet, just nu trivs jag med mitt jobb och liv här i Tyskland, men om livet ändras så är det bra att ha ett alternativ.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetet i Södertälje samarbetar med flera föreningar och aktörer runt om i Södertälje. Här kan du läsa mer om våra samarbetspartners.

Våra samarbetspartners