Sök Meny

Datateknikern Zaher Salem fick jobb efter Korta vägen

Zaher Salem deltog i arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen och praktiserade på Media Markt – och fick jobb. Nu arbetar han på deras supportcenter och hjälper kunder att lösa olika problem.

Senaste numret av tidningen Korta vägen

– Jag kom till Sverige för två år sedan. Som för så många andra flyktingar fanns det ingen annan utväg för mig och mina kompisar än att ta en båt från Libanon till Grekland för att rädda våra liv. Därefter åkte vi till Spanien och Danmark och hamnade till sist i Sverige, säger Zaher Salem i en intervju till tidningen Korta vägen.

Som deltagare på Korta vägen fick han chans att göra praktik på Media Markt i Jönköping. Han arbetade i kassan och med service av bland annat TV-apparater, datorer och mobiltelefoner. Han är utbildad datatekniker i sitt hemland och arbetade där som säljare och datatekniker.

– Tack vare min erfarenhet och min kompetens, var det lätt för mig, och redan från första dagen kunde jag utföra mitt arbete på Media Markt. Efter två månaders praktik fick jag ett anställningskontrakt.

– I början var det förstås svårt med språket. Det var stor skillnad mellan svenskan som jag hade lärt mig i skolan och svenskan som mötte mig på arbetsplatsen. I början förstod jag nästan ingenting men jag fick mycket hjälp och stöd av mina arbetskamrater och jag är väldigt tacksam för det. Jag tränar fortfarande svenska hemma, jag läser tidningar och sagor, tittar på TV och lyssnar på radio. Att lyssna på radionyheterna i Klartext och på TV-program med undertext är en stor hjälp när man ska lära sig ett nytt språk.

– Jag tycker inte om klimatet här i Sverige och alla mina kompisar håller med mig. Men alla svenska människor, som jag träffat här, är så varma, snälla och hjälpsamma så man glömmer lätt vädrets nycker.

Om Korta vägen
Korta vägen är en arbetsmarknadsutbildning som riktar sig till akademiker med utländsk bakgrund. Syftet är att tillvarata kompetenser och korta vägen till den svenska arbetsmarknaden. Utbildningen är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Högskolan och Folkuniversitetet i Jönköping.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Sista minuten-kurser

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt. 

Till sista minuten-kurserna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Film

Kontakttolkutbildningen Konstateljén Kurser i hållbarhet för företag Skriv bättre i jobbet

Samarbetspartners

Vi samarbetar med olika föreningar och projekt i Jönköping, här kan du läsa om några av de samarbeten vi har just nu.

Våra samarbetspartners