Sök Meny
Så får du en bättre relation med din hund

Så får du en bättre relation med din hund

Lyssna noggrant, ha roligt och strunta i vad andra tycker om regler och disciplin. De råden ger hundexperten Kerstin Malm till hundägare. Kerstin menar att vi behöver vara empatiska och lyssna på våra hundar för att nå den samhörighet vi längtar efter. Det kräver bland annat att vi ifrågasätter många av de gamla "sanningar" vi lärt oss om relationen mellan människa och hund.

Hur kommer det sig att du började intressera dig för relationen människa – hund?
– Jag har alltid varit intresserad av både människans och hundens beteende. När jag började arbeta med och forska på hundens beteende, insåg jag att det handlade väldigt mycket om oss människor. Det är våra värderingar och känslor som styr relationen till hunden.

Vad handlar din föreläsning och din kurs om?
– Vi behöver vara empatiska och lyssna på våra hundar. Bara på det sättet kan vi nå den samhörighet som vi längtar efter. Det kräver också att vi kan och vill ifrågasätta mycket av det vi lärt oss, gamla "sanningar" som skapar ett känslomässigt avstånd till hunden och till oss själva.

Vem kan ha nytta av din kurs?
– Alla som är intresserade av hundar och vill utvecklas i sin relation till dem. Alla som har dåligt samvete gentemot sin hund och vill att den ska må bättre i sitt liv. Alla som är nyfikna på att se och diskutera nya perspektiv i vår relation till djur, särskilt till våra sällskapsdjur.

Vad finns det för likheter mellan hunden och människan?
– Vi är lika på många sätt, kanske framförallt för att vi är sociala på liknande vis. Vi vill gärna leva ihop med andra, vi hjälps åt med att skaffa mat, ta hand om ungar och försvara oss. Vi söker närhet och har stor förmåga till medkänsla, är nyfikna och vill ha något att göra.

Är hunden människans bästa vän?
– Hunden är för många den närmaste, och kanske enda, vännen i livet. Enligt mitt sätt att se kan hunden också vara människans bästa vän genom att ge oss chansen att känslomässigt vakna upp. En intressant fråga är däremot hur vi så ofta kan vara allt annat än hundens bästa vän.

Går det att tillämpa dina metoder på andra husdjur än just hunden?
– Det går väldigt bra att använda samma sätt att umgås med andra djur. Alla kommunicerar vad de vill och tycker om eller inte tycker om. Vilken relation vi får och hur nära vi kan komma någon, beror på vår egen vilja och förmåga att lyssna och rätta oss efter den andres önskemål.

Vad säger den senaste forskningen om djurs psyke och beteende?
–Det händer mycket inom den forskningen och det är intressant att det blir allt tydligare att inriktningen är olika för olika forskargrupper. En inriktning börjar ifrågasätta hur hundar mår i sin tillvaro hos oss människor.

Idag pratar man mycket om psykisk ohälsa i samhället. Kan det även drabba hundar?
– Det drabbar hundar i hög grad, stressade hundar har länge varit vanligt. En orsak är att hundar är alldeles för mycket inaktiva och ensamma, vilket de mår dåligt av. En annan är de höga krav på anpassning som ställs på hunden, ofta ihop med ett ovänligt och respektlöst bemötande.

Vilka är dina fem bästa tips för att fördjupa sin relation med sin hund?
1. Lyssna och känn efter vad hunden säger i en kravlös samvaro.
2. Låt hunden få vara mer aktiv med dig och mindre ensam.
3. Försök förstå hunden, ha tålamod och var vänlig.
4. Gör roliga och lekfulla saker tillsammans.
5. Strunta i vad andra tycker om regler och disciplin, och skäms inte för din hund och dig själv.

Om Kerstin Malm
Kerstin Malm är föreläsare och författare med hundens och människans samvaro i fokus. Hon har doktorerat på hundars beteende, läst psykologi och filosofi, och är utbildad psykosyntescoach. När Kerstin var 14 år fick hon sin första hund, Jackie. Sedan snart 20 år tillbaka, arbetar hon med utbildning i eget företag.

Fotograf: Elisabet Malm

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Sista minuten-kurser

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt. 

Till sista minuten-kurserna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Film

Kontakttolkutbildningen Konstateljén Kurser i hållbarhet för företag Skriv bättre i jobbet

Samarbetspartners

Vi samarbetar med olika föreningar och projekt i Jönköping, här kan du läsa om några av de samarbeten vi har just nu.

Våra samarbetspartners